Spring naar inhoud
Ontdek Weizigt Koetshuis

Koetshuis

Rijksmonument uit 1886


Direct naast de ingang van ons terrein ligt het prachtige Koetshuis. In dit rijksmonument uit 1886 vind je onder andere een voormalige paardenstal en koetsruimte. Beide ruimtes worden eens per jaar tijdens de Open Monumentendagen opengesteld voor publiek. Op de zolder van het Koetshuis is het kantoor van Weizigt.

Historie

De eerste steen voor Koetshuis Weizigt werd in opdracht van de familie de Roo gelegd in mei 1886. Het gebouw had een koetsenstalling, een paardenstal, diverse werkruimtes en een dienstwoning. In het voorhuis woonden de koetsier met zijn gezin en de tuinbaas. 

Het Koetshuis nu

Tegenwoordig is op de zolder van het Koetshuis het kantoor van Weizigt gevestigd. Beneden  - in de voormalige paardenstal  - vind je ontmoetingscentrum Fideel en Gemiva. De cliĆ«nten van Gemiva runnen ontmoetingscentrum Fideel, helpen op de Stadsboerderij en bij het onderhoud van het terrein van Weizigt en ondersteunen bij kinderactiviteiten en bijzondere dagen bij Weizigt.  

Ontmoetingscentrum Fideel is elke dinsdagochtend, woensdagmiddag en donderdagochtend open. Buurtbewoners kunnen elkaar hier ontmoeten en kinderkleding krijgt er een tweede leven. Ook is er een inzamelpunt voor cartridges en oude mobieltjes voor goede doelen en worden andere recyclebare materialen ingezameld. De ingang van Fideel is aan de achterkant van het Koetshuis, bij het terras. Kom vooral een kijkje nemen.

Koetshuis


rijksmonument uit 1886
Op de zolder van het Koetshuis is nu het kantoor van Weizigt gevestigd, maar vroeger was dit onder andere een paardenstal en koetsruimte.