Spring naar inhoud
Ontdek Weizigt Tuinen

Tuinen

Een groene oase


Achter de monumentale gevel van het Koetshuis, midden in de stad, ligt een groene oase verborgen: de tuinen van Weizigt. Je vindt hier bijvoorbeeld een moestuin, kruidentuin, heemtuin en kleine beestjes -tuin.

Samenwerken met de natuur

Bij Weizigt kiezen we voor ecologisch beheer. Dat betekent dat we rekening houden met de dieren en planten die er leven. We gebruiken bijvoorbeeld geen chemische bestrijdingsmiddelen en maaien in fases. Hierdoor groeien op het terrein zeldzame plantensoorten, zoals ratelaar en beverneltorkruid.

Als je rekening houdt met de natuur, krijg je daar veel verschillende soorten insecten, bloemen, planten en dieren voor terug. In de tuinen vind je informatieborden die meer vertellen over het ecologisch beheer en de schoonheid van de natuur.

Cultuurtuin

Deze tuin is cirkelvormig opgebouwd. De speels aangelegde klinkerpaden in de cultuurtuin leiden je langs de kruidentuin en de moestuin. Je vindt hier – afhankelijk van het seizoen – verschillende groenten en kruiden, zoals keukenkruiden, medicinale kruiden en eetbare bloemen. Ook hebben we verfplanten. Dit zijn planten die gebruikt kunnen worden voor het kleuren van stoffen.

Heemtuin

In de heemtuin groeien planten die van nature in Dordrecht thuishoren. In de heemtuin staat een aantal monumentale bomen uit de landgoedperiode. De zeldzame vijvercipres op het terras staat er ongeveer even lang als het Koetshuis! Biotopen in de heemtuin zijn onder andere een beemd met een dijk, een loofbos, een moeras, een vogelbosje en een stinsenbos. Bij ieder biotoop horen andere planten en soorten.

Heb je vragen over tuinen van Weizigt? Stel ze gerust aan onze tuinmedewerkers. Zij vinden het heel leuk om hun kennis met je te delen. De tuinen zijn geopend tijdens de openingstijden van Weizigt.

Tuinen

een groene oase
Achter de monumentale gevel van het Koetshuis, ligt een groene oase verborgen: de tuinen van Weizigt. Je vindt hier bijvoorbeeld een moestuin en heemtuin.