Spring naar inhoud
Home Inwoners Over Weizigt Aquarama

Aquarama

Na een flinke verbouwing die in het vroege voorjaar van 2015 van start ging, heeft het Aquarama haar deuren weer voor publiek geopend. Het educatieve gebouw laat bezoekers al 14 jaar kennismaken met de wereld van water en is een voor Nederland uniek project.


In het vroege voorjaar van 2015 zijn de waterpartners van het Waterarrangement Drechtsteden gestart met de verbouwing van het Aquarama op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt. De vaste tentoonstelling is geheel gemoderniseerd, zodat kinderen op eigentijdse wijze de 'weg van het water' kunnen beleven.

Banner Aquarama

Nieuwe inrichting

Het educatieve gebouw Aquarama is een bekende blikvanger op het terrein van Weizigt. Het is de plek waar bezoekers een kijkje onder water kunnen nemen zonder nat te worden en waar ze door de permanente watertentoonstelling van alles te weten komen over water. De gemoderniseerde tentoonstelling in het nieuwe Aquarama geeft bezoekers van alle leeftijden via zes deelruimtes op een speelse en interactieve manier de gelegenheid de ‘weg van het water’ te beleven. De route leidt de bezoeker van water op de wereld, naar water in de Drechtsteden tot water in huis. En ook van riolering en afvalwaterzuivering, naar water in de natuur en drinkwaterzuivering. Daarbij worden de dijken, de waterveiligheid en het cultuurhistorisch erfgoed van de Drechtsteden en Kinderdijk niet vergeten. De inrichting toont daarnaast ook de samenhang van de werkzaamheden van de waterpartners. Bezoekers komen door allerlei activiteiten in aanraking met de fascinerende aspecten van water. De belangrijkste doelgroep vormen kinderen tussen de 8 en 12 jaar oud, maar ook voor het voortgezet onderwijs en volwassenen is het Aquarama interessant. 

Aquarama


Waterpartners

De verbouwing van het Aquarama is een initiatief van de waterpartners van het programma Watereducatie Drechtsteden: Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Rivierenland, Evides Waterbedrijf, gemeente Dordrecht, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, gemeente Papendrecht, gemeente Sliedrecht en Duurzaamheidscentrum Weizigt. Dit alles is mede mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van Erfgoedlijn Waterdriehoek en het programma Water van de provincie Zuid-Holland, Stichting Bedrijfsgerichte Kinderopvang Drechtsteden en Oasen. Daarnaast is het project procesmatig ondersteund door de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. Bekijk hier het filmpje dat Evides Waterbedrijf maakte over de realisatie van het nieuwe Aquarama.

Ons Water

Het nieuwe Aquarama draagt bij aan het creëren van bewustzijn met betrekking tot water en sluit daarbij perfect aan bij Ons Water.  Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, de Unie van Waterschappen, het IPO, de VNG, de VEWIN, het Deltaprogramma en waterschappen, provincies, gemeenten en waterbedrijven om Nederlanders meer bewust te maken van water. Met Ons Water willen ze laten zien dat ze, ieder vanuit een eigen taak, samen werken aan het waterbeheer van Nederland. Dat we allemaal trots kunnen zijn op wat we kunnen met ons water, maar ook dat we beseffen dat we zelf ook wat kunnen en misschien wel moeten doen. 

Wij zijn onlosmakelijk verbonden met het water. We danken onze welvaart aan de ligging tussen de zee en de grote rivieren. We hebben onze bescherming goed geregeld. En we hebben schoon water, uit de kraan en om in te zwemmen. Maar het werk aan ons water is nooit af. We zijn kwetsbaar. Het klimaat verandert. De zeespiegel stijgt, terwijl de bodem blijft dalen. Er komen meer periodes van droogte, of juist van veel neerslag. En het blijft elke dag een hele klus om ons water schoon te houden. Daarom moeten we dag in dag uit werken aan ons water. Om te zorgen dat wij veilig blijven, en dat we voldoende schoon water houden. Voor nu en de toekomst. Op www.onswater.nl kun je zien wat er bij jou in de buurt gebeurt en wat jij kunt doen.

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant
  • Genieten van lokale producten!                         www.rechtstreex.nl


Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl