Spring naar inhoud
Home Inwoners Over Weizigt Stadsboerderij De dieren

KnaagdierWaar komen ratten vandaan?

Op de wereld wonen twee soorten ratten, namelijk de bruine rat en de zwarte rat. De bruine rat is de soort die wij als huisdier houden. De tamme rat is door de mens gedomesticeerd ( dat betekent tam gemaakt). Met de tamme rat is ook gefokt waardoor er verschillende soorten zijn ontstaan, zoals de gekleurde en de Dumbo rat.  

Hoe zien ratten eruit?

De Dumbo rat, de gewone tamme rat en de Rex-rat zijn de soorten ratten die in de knaagdierenflat op de Stadsboerderij van Weizigt wonen. De Dumbo is eigenlijk een tamme rat, alleen zijn de oren groter en ronder en zitten wat lager op de kop. De tamme rat heeft puntige en rechtopstaande oren. Ratten kunnen rode of zwarte ogen hebben. Met zijn snorharen kan de rat aftasten of hij door een opening kan kruipen. De snorharen zijn heel gevoelig. Met zijn staart houdt de rat zijn evenwicht in balans. Zo kan hij gemakkelijk over richeltjes lopen en over muren klimmen.

De rat is een sociaal dier en is niet graag alleen. Samen met andere ratten voelt hij zich veel prettiger. Een rat krijgt gemiddeld 8 rittens (ander woord voor rattenjonkies) en kunnen heel snel weer een nieuw nestje hebben. Een vrouwtjesrat is na 12 weken weer vruchtbaar.

Wat eten ratten?

Ratten eten alles en kunnen daarom in een barre omgeving goed overleven. Het beste voedsel voor een rat is voedsel waar hij lekker zijn tanden in kan zetten. Ratten zijn knaagdieren. Als hij niet knaagt groeien zijn tanden gewoon door. Hij krijgt dan zogenaamde olifantstanden. Dat is niet alleen vervelend, maar kan hij hierdoor ook niet meer eten en zal dan uiteindelijk dood gaan. 

Wist je dat...

  • Een rat gemiddeld 2 jaar wordt?

  • Dat een rat afkoelt met zijn staart? De staart van een rat is een temperatuurregelaar. Als een rat het te warm heeft, kan hij een kwart van zijn lichaamstemperatuur kwijt via de bloedvaatjes in zijn staart. Om de warmte goed kwijt te kunnen zit er op de staart geen vacht.

  • De meeste mensen de zachtaardige oogopslag van de Dumbo rat niet kunnen weerstaan?

Rat

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl