Spring naar inhoud

Oogsten, koken en smullen maar: leerlingen Dordtse Vrije School op bezoek bij de boer

Afgelopen weken gingen in totaal 48 leerlingen uit klas 3 en klas 4 van de Dordtse Vrije School op bezoek bij boer Martin in Strijen. Tijdens deze activiteit ontdekten de kinderen hoe het eraan toegaat op een akkerbouwbedrijf, hoe groenten nu eigenlijk groeien en hoe leuk en lekker het is om je eigen groenten te oogsten, te bereiden en op te eten.


Proeven wat je uit de grond haalt

Boer Martin de Ruiter uit Strijen heeft op zijn boerderij een perceel van 3 hectare ingericht als een soort mini-boerderij, onder de naam 'Beleef het en Eet het'. Daar groeien allerlei verschillende gewassen, zoals aardappelen, uien, sperziebonen en kool. Het perceel is omrand door prachtige bloemenranden van wel 15 meter breed. 


Na een busrit van een half uur, gingen de kinderen van de Dordtse Vrije School met laarzen en kruiwagens het land op om daar zelf te oogsten. Met de handen in de klei dus. Ze mochten daar ook gelijk al proeven wat ze uit de grond gehaald hadden. De kinderen vonden het prachtig en kwamen dan ook met oranje en paarse monden van de wortels en bieten terug van het land. 


Wassen, snijden, koken en smullen maar!

Buiten werken maakt hongerig, dus na het oogsten was het tijd voor lunch. De lunch bestond niet uit een van thuis meegebrachte boterham met kaas, maar uit een lunch die de kinderen zelf gingen maken. Aan de rand van de akker gingen de kinderen aan de slag met de verse groente. Wassen, snijden, bakken en smullen maar! Op het menu stond een boerenomelet en een bietensalade. Dit werd begeleid door Petra Wevers, groencoach en eigenaresse KrachtigBuiten. Zij verzorgde deze workshop vanuit haar initiatief 'n Bietje Gezond.


Na de lunch en de afwas mochten de kinderen als beloning nog een boeketje plukken voor thuis. Na een teleurgesteld "oh daar is de bus alweer" was het helaas alweer tijd om terug te gaan naar school. Voor de kinderen was het een geweldige ervaring.


Gezonde leefstijl stimuleren

We willen met dit bezoek een gezonde leefstijl stimuleren maar ook de kennis rondom ons eigen voedsel vergroten. Als kinderen gezien hebben hoe groenten groeien en ze zelf hebben mogen oogsten, des te groter is de kans dat ze zelf ook groenten zullen eten. 


De kosten voor dit boerderijbezoek werden bekostigd met de Lekker naar Buiten!-stimuleringsbijdrage. De hele coördinatie van dit project betaald is uit de provinciale subsidie Groen doet goed Dordrecht. Mocht je als school geïnteresseerd zijn en graag ook met je klas op bezoek willen bij boer Martin, en ’n Bietje Gezond koken met groencoach Petra, neem dan contact op met Duurzaamheidscentrum Weizigt (em.baars@dordrecht.nl). Zij helpen u bij de aanvraag voor een Lekker naar Buiten!-bijdrage. 

Op bezoek bij de boer

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl