Spring naar inhoud

Nationale Bijentelling - doe mee!

Op 18 en 19 april vindt de Nationale Bijentelling plaats. Kom ook in actie voor de wilde bij en help de bij te beschermen.
Je hoeft maar een half uurtje te tellen!

 

Bijentelling


Doe mee!

Meedoen is makkelijk, ook als je niet zoveel van bijen weet.
Op de website wordt je stap voor stap meegenomen bij het herkennen van de 20 bijensoorten die je 18 en 19 april in je tuin kunt tegenkomen.
Meld je hier aan.


Waarom bijen tellen?

Hoe meer we over bijen weten, hoe beter we de bij kunnen helpen.
Daarom wordt iedereen gevraagd om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. In Nederland komen bijna 360 bijensoorten voor. Ruim de helft daarvan is bedreigd. Bijen zijn belangrijk voor bestuiving. “80% van onze eetbare gewassen en bijna 90% van onze wilde planten worden bestoven door bijen en andere insecten”, aldus Koos Biesmeijer, bijenexpert bij Naturalis. “Onderzoekers gebruiken de resultaten van de Nationale Bijentelling om te zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen toe- of afnemen.”


Onderzoek

Vorig jaar deden ruim 5000 mensen mee aan de Nationale Bijentelling. In totaal telden zij – ondanks de kou dat weekend – bijna 54.000 bijen. “Het zou geweldig zijn voor het onderzoek als er ook dit jaar weer van veel mensen tellingen binnen komen”, aldus Biesmeijer. Hij geeft aan dat zo’n 5 jaar achter elkaar moet worden geteld, om trends in bijenpopulaties van tuinen helder te krijgen en invloeden zoals weer uit te kunnen sluiten.


Tel mee

Meedoen is eenvoudig, ook voor wie weinig of geen kennis van bijen heeft. Er is een telformulier en bijengidsje waarmee iedereen de twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen kan herkennen. Op www.nationalebijentelling.nl vind je alle informatie, hulp bij het herkennen en kun je je telling doorgeven.


Nationale Bijentelling

De Nationale Bijentelling is een gezamenlijk project van Naturalis, Natuur & Milieu, IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Het doel is om zoveel mogelijk over bijen te weten komen, zodat we de bij beter kunnen helpen. Daarom vragen we iedereen om mee te doen aan dit landelijk bijenonderzoek. De Nationale Bijentelling
wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

 

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl