Spring naar inhoud

Dordtse scholen sluiten aan bij Nationale Buitenlesdag

Op dinsdag 13 april, Nationale Buitenlesdag, roepen Jantje Beton en IVN Natuureducatie alle leerkrachten op om met hun leerlingen naar buiten te gaan. Frisse buitenlucht, beweging en een natuurlijke omgeving zijn namelijk heel goed voor de fysieke én mentale gezondheid van kinderen. Dit jaar vraagt de Buitenlesdag met de Grote Natuurles extra aandacht voor de natuur. Want echte natuur beleef je buiten! Elf Dordtse basisscholen hebben zich aangemeld voor de Buitenlesdag en verplaatsen die dag de lessen naar buiten.


Buitenlesdag

 

Natuurles op het schoolplein

Dinsdag 13 april verruilen in totaal 1750 Dordtse leerlingen van elf verschillende basisscholen het klaslokaal voor een groene buitenlocatie. Ook leerkracht Joke Snijders, van de Dr. H. Bavinckschool, start deze schooldag met een buitenles.

Het schoolplein van deze school biedt een uitdagende leeromgeving voor de Grote Natuurles. Het plein werd namelijk vorig jaar opnieuw ingericht en is nu officieel een 'groenblauw' schoolplein. Waar voorheen veel tegels lagen, is plaats gemaakt voor beplanting, een insectenhotel, opvang van regenwater en is er veel ruimte voor avontuurlijk spelen voor de kinderen van alle leeftijden. Een plein waar je kunt klimmen, balanceren, spelen met zand en water en waar je kunt verstoppen en chillen.

Het plein is hiermee bestand tegen flinke hoosbuien en hoge temperaturen. Ook draagt het bij aan meer biodiversiteit in de stad.

Tijdens de Buitenlesdag gaan de leerlingen op zoek naar plantjes en diertjes op het schoolplein en proberen ze een naam te geven. Met stoepkrijt worden de plantjes nog beter in beeld gebracht.

 

Dordts filmpje

Speciaal voor de Grote Natuurles is er een Dordts filmpje gemaakt over plantjes in de stad. Hierin laten natuurkenners, de voorzitter van IVN Dordrecht en de Dordtse stadsecoloog, bijzondere plantjes, mosjes en paddenstoelen zien die in de stedelijke omgeving te vinden zijn. Op sommige plekken zijn plantjes minder welkom. In het filmpje wordt daarom ook uitgelegd welke methoden er gebruikt worden voor de bestrijding. Bekijk hieronder het filmpje:
Ook een groenblauw schoolplein?

Scholen die ook aan de slag willen met het vergroenen van hun plein kunnen op www.groenblauwdordrecht.nl meer informatie vinden over de Dordtse ontwerp- en uitvoeringsregeling 'groenblauwe schoolpleinen'.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl