Spring naar inhoud

Koetshuis Weizigt opent deuren tijdens Open Monumentendagen

Dordrecht is met ruim duizend monumenten een echte monumentenstad. Tijdens de Open Monumentendagen, dit jaar op zaterdag 10 en zondag 11 september, krijg je de mogelijkheid om kennis te maken met de pracht van de stad.


Het thema van dit jaar is 'Iconen & Symbolen'. Er wordt stilgestaan bij beelden en tekens met een bijzondere betekenis en een achterliggend verhaal. In monumenten zijn deze immers overal zichtbaar: in gevels, ornamenten, reliëfs en glas-in-loodramen.


Ook Koetshuis Weizigt opent dit jaar weer haar deuren voor publiek tijdens dit bijzondere weekend. Op zondag 11 september is iedereen van harte uitgenodigd om een kijkje te nemen in dit bijzondere pand.

De eerste steen voor Koetshuis Weizigt werd gelegd in mei 1886 door de welgestelde familie De Roo. Het gebouw had een koetsenstalling, een paardenstal, diverse werkruimtes en een dienstwoning. In het voorhuis woonden de koetsier met zijn gezin en de tuinbaas. Als groot paardenliefhebber stak De Roo veel geld in de aankleding van onder meer de paardenstal.


Koetshuis


Architectuur

Koetshuis Weizigt is gebouwd in de zogenaamde eclectische stijl. Verschillende stijlen uit voorgaande periodes komen terug: Romaans en Gotisch. In de 19de eeuw kwam deze stijl veel voor. De buitenkant van het gebouw is betrekkelijk sober. Maar de verschillende elementen, paardenhoofden in de topgevels en reliëf in de voorgevel, geven het pand een levendig aanzien.


Restauratie

Begin 1990 werd het vervallen Koetshuis Weizigt op de Monumentenlijst geplaatst en rond 1995 duurzaam gerestaureerd. Alle 19de eeuwse elementen werden hergebruikt. Daardoor zijn de prachtig betegelde vloeren en wanden en de rijk versierde plafonds in de Zadelkamer en Koetsruimte bewaard gebleven. Ook het hang- en sluitwerk werd gerestaureerd. Ook de bijzondere houtconstructie op de enorme zolder kreeg zijn oorspronkelijke staat terug.


Programma zondag 11 september

Openstelling Koetshuis: 12.00 uur tot 17.00 uur.

  • Doorlopend rondleidingen in en rondom het Koetshuis.
  • Expositie met foto's van het pand en het landgoed door de jaren heen.

Kijk voor meer informatie over de Open Monumentendagen in Dordrecht op www.monumentenindordrecht.nl.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl