Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief 2019 en eerder

Droppie Water opent Week van Ons Water in Dordrecht

De Week van Ons Water is begonnen! Droppie Water opende woensdagochtend 12 oktober op spetterende wijze de nationale Week van Ons Water bij Duurzaamheidscentrum Weizigt in Dordrecht. Samen met Hans Oosters – voorzitter van de Unie van Waterschappen, wethouder Rik van der Linden en Dordtse basisschoolleerlingen, gaf Droppie Water met een druk op de knop het startschot voor deze boeiende week vol wateractiviteiten.

 

Spetterende aftrap

'Een land met zoveel water, sta jij er wel eens bij stil hoe bijzonder het eigenlijk is dat wij hier gewoon kunnen wonen?' Met deze vraag opende Hans Oosters, voorzitter van de Unie van Waterschappen, de aftrap van de landelijke Week van Ons Water. De activiteitenweek staat dit najaar in het teken van Waterveiligheid en Waterbewustzijn en wil Nederlanders bewust maken van het feit dat het echt bijzonder is dat wij in een waterland als Nederland onze voeten droog weten te houden.

Om deze thema's ook voor kinderen bespreekbaar en aantrekkelijk te maken, is er een vernieuwde website en een nieuw stripboekje van Droppie Water. Robert van der Kroft, tekenaar van Droppie Water, overhandigde de eerste exemplaren van het stripboekje aan de aanwezige kinderen. Het boekje wordt verspreid over zo'n achtduizend basisscholen in Nederland.

Onder leiding van Droppie Water verplaatsten Hans Oosters, Rik van der Linden, de basisschoolleerlingen, de bestuurders van het programma Watereducatie Drechtsteden en alle andere gasten zich vervolgens naar buiten voor het officiële startschot.

'3, 2, 1..!' Na een ferme, gezamenlijk druk op een grote rode knop begint op het dak van het Aquarama van Weizigt, een educatief gebouw over water, een manshoog evenbeeld van Droppie vrolijk water te spuiten. 'Hierbij is de Week van Ons Water officieel geopend!' De leerlingen namen hierna deel aan een viertal verschillende waterlessen, waaronder de Aquaramales en de vernieuwde digitale leskist Klassewater.

 

Landelijke aftrap Week van Ons Water

V.l.n.r.: Droppie Water, Rik van der Linden (wethouder Dordrecht), Evi, Rob Kreutz (Evides Waterbedrijf), Leo van Gelder (Heemraad Waterschap Hollandse Delta) en Floor van de Velde (wethouder Hendrik-Ido-Ambacht)

Foto: Piet Mes


Aan de slag met water

Op verschillende locaties in de Drechtsteden gingen aansluitend op de aftrap de eerste wateractiviteiten van start. Weizigt organiseerde 's middags een leerzaam en sportief programma voor jong en oud. Bezoekers konden aanschuiven bij de bijzondere documentaire WATER tekent de Stad door Evelyn Jansen en door middel van de 3D-kaart van Nederland zelf ontdekken wat er zou gebeuren zonder onze dijken en duinen.

Stichting Hattrick vertaalde bij Weizigt het thema op een sportieve manier door middel

van allerlei waterspelletjes. Platform Duurzaam Dordrecht legde een geveltuintje aan op het terrein van Weizigt. Deze kleine tuintjes zorgen voor een aangenaam straatbeeld maar bovenal voor een betere opvang van regenwater.

 

Week van Ons Water in de Drechtsteden

Nog tot en met 19 oktober worden er door het hele land allerlei leuke én leerzame wateractiviteiten georganiseerd, zo ook in de Drechtsteden. Dertien organisaties uit deze bijzondere, waterrijke regio bieden een week lang allerlei leuke én leerzame wateractiviteiten aan. Van een dijkexcursie tot een vaartocht door de wetlands van de Biesbosch, jong én oud wordt uitgenodigd om een duik te nemen in de wereld van het water.

 

De Week van Ons Water loopt van 12 tot en met 19 oktober. Duurzaamheidscentrum Weizigt heeft de verschillende wateractiviteiten in de Drechtsteden gebundeld tot een overzichtelijk programma. Alle informatie over het Drechtstedelijke programma is te vinden op www.weizigt.nl/weekvanonswater. Alle informatie over het landelijke programma is te vinden op www.weekvanonswater.nl. Ook is de week te volgen op social media via #weekvanonswater en #onswater.


Week van Ons Water - aftrap

Rechts: Hans Oosters

Foto: Piet Mes

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl