Spring naar inhoud

De Ds. J. Bogermanschool gaat voor een Afvalvrije School

Donderdag 24 januari ging de Ds. J. Bogermanschool als derde Dordtse basisschool van start als Afvalvrije School. Wethouder Rik van der Linden verzorgde samen met docent Sander Smits de aftrap voor de ruim 250 leerlingen. Ook HVC was aanwezig, mét een grote vuilniswagen, om met de kinderen het scheiden van afval te bespreken. De Afvalvrije School is een samenwerking tussen de gemeente Dordrecht, HVC en Duurzaamheidscentrum Weizigt.


In het bijzijn van alle leerlingen, docenten, wethouder Rik van der Linden en chauffeur van HVC Joyce Makkenze, ging donderdag 24 januari de Ds. J. Bogermanschool officieel van start als Afvalvrije School. Met een spannende afvalquiz en een heus afvallied, gezongen door alle leerlingen, docenten én de wethouder, werd dit moment gevierd.

Afvalvrij heel logisch

'Als school zijn we al jaren actief op het gebied van afval opruimen en afval scheiden', aldus adjunct-directeur Gerard de Heer. 'De stap naar het worden van een geheel Afvalvrije School is dan ook eigenlijk een hele logische. Het is belangrijk dat we onze kinderen het goede voorbeeld geven zodat zij het als iets heel vanzelfsprekends gaan zien om bewust om te gaan met afval.'


Bogermanschool gaat afvalvrij


Nieuwe afvalbakken

Uit handen van HVC krijgt de school 2 extra afvalbakjes per lokaal uitgereikt. In elke klas komen nu vier bakken te staan. Een bak voor oud papier, een voor gft, een voor pmd (plastic, metaal en drankpakken) én een klein bakje voor restafval. Uiteraard haalt HVC al het afval gescheiden op. Alle leerlingen krijgen daarnaast ook een drinkbeker, want drinkpakjes maken een groot deel uit van het restafval. Zo worden ook de ouders/verzorgers van de kinderen gevraagd om mee te helpen het restafval op school te verminderen.


Wat moet waar?

Naast nieuwe afvalbakken krijgen de leerlingen van HVC ook uitleg over het goed scheiden van afval en waarom we eigenlijk afval moeten scheiden. Joyce Makkenze, chauffeur van HVC, legt de leerlingen precies uit wat in welke bak moet en test ook alvast de kennis van de leerlingen zelf. 'Gelukkig weten jullie al ontzettend veel, dat gaat hier helemaal goed komen!' Om de leerlingen nog een extra geheugensteuntje te bieden, komt er in elke klas een speciale poster te hangen waarop de kinderen precies kunnen zien wat er in welke bak moet. Daarnaast kan de school gebruik maken van het brede lesaanbod van Duurzaamheidscentrum Weizigt en HVC.


Ook Afvalvrije School worden?

Meer informatie over de Afvalvrije School en hoe je als school zelf ook afvalvrij kunt worden, vind je hier.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl