Spring naar inhoud
Home Inwoners Dordtse doorpakkers

Dordtse doorpakkers

'n schone stad… je hebt het zelf in de hand!

Dordtse Doorpakkers en de campagne 'n schone stad.. zijn een initiatief van en worden gefaciliteerd door Duurzaamheidscentrum Weizigt.


Zwerfafval ligt overal, op straat, op het schoolplein, in het park, langs het fietspad, etc. Rondslingerend vuil is slecht voor het milieu en ontsierend. Daarom gaan wij, samen met jou aan de slag om Dordrecht schoon te maken en te houden.


Wat is zwerfafval?

Zwerfafval is een groeiend probleem in Dordrecht en de rest van Nederland. Zwerfafval is afval dat is weggegooid of achtergelaten op plaatsen waar het niet hoort. Het zorgt voor ergernis, trekt ongedierte aan, is slecht voor het milieu en het opruimen kost ontzettend veel geld. Het meeste zwerfafval vind je op parkeerplaatsen langs de snelweg, bij stations en openbaar vervoer haltes. Een groot deel van het zwerfafval het gevolg van onbewust gedrag en slordigheid. Een speciale vorm van zwerfafval is het drijvende plastic in oceanen. Dat heet ook wel de 'plastic soep'. Zeevogels en andere zeedieren sterven door het plastic als ze erin verstrikt raken of het opeten. Ook de vissen die bestemd zijn voor de voedselmarkt, krijgen het plastic binnen. Uiteindelijk komt dan het plastic in ons lichaam terecht.

Wat kan jij doen?

De gemeente probeert zwerfafval zoveel mogelijk tegen te gaan, maar heeft daarbij ook jouw hulp hard nodig.

In Dordrecht zijn ruim 800 Dordtenaren actief in het opruimen van zwerfafval. Met elkaar zorgen zij voor een schoner en duurzamer Dordrecht. Deze vrijwillige zwerfafvalopruimers noemen wij Dordtse Doorpakkers. Iedereen kan een Dordtse Doorpakker worden. Of je nu jong of oud bent, veel of weinig tijd hebt. Er is altijd wel een manier om mee te helpen onze stad schoon te houden. Je kunt alleen op pad of juist in een groepje.

Een van de bekendste Dordtse Doorpakkers is columnist Kees Thies. Lees hier zijn column. 


Dordt Schoon 2017

Dordtse Doorpakker worden in twee stappen

1. Haal de gratis afvalgrijper en vuilniszakken op bij het Infopunt Stadsboerderij van Duurzaamheidscentrum Weizigt. Dit kan op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur.
2. Bij het Infopunt vul je het bijbehorende formulier in. Met deze gegevens kunnen wij zien waar de Dordtse Doorpakkers actief zijn. Daarnaast kun je aangeven of je de digitale nieuwsbrief wilt ontvangen. Als je dit gedaan hebt, hoor je bij de Dordtse Doorpakkers!

Wie zijn de Dordtse Doorpakkers?

In 2017 hebben we 8 verschillende Doorpakkers gevraagd zich voor te stellen en uit te leggen wat hen motivatie is achter het opruimen van zwefafval in Dordrecht. Klik op de namen voor de bijbehorende interviews:

Ger van der Weijde Leanne Stange
Penny de Vree Chris Rozier
Nelleke Timmers Edwin Bleeker
Jay Franken Cees Mastenbroek

Dordtse Doorpakkers kaart

Op onderstaand kaartje kun je precies zien hoeveel Dordtse Doorpakkers in de verschillende wijken van Dordrecht actief zijn. Samen zorgen we dat Dordrecht steeds een stukje schoner wordt.  

Voor meer informatie ga je naar:

Zwerfafval opruimen - Gratis materialen en ondersteuning

Dordtse en landelijke initiatieven

Wat is zwerfafval?

Dordtse Doorpakkers per wijk

 Dordtse Doorpakkers nov 2017

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant


Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200
Fax: 078 - 631 10 70
E-mail: weizigt@dordrecht.nl