Home Inwoners Samen in de wijk Natuur en water - groenblauwe stad

Groen Blauw Dordrecht

groenblauwe doelen in dordrecht

"Door klimaatverandering wordt het warmer en natter. We hebben vaker wateroverlast en de grondwaterstand daalt. Met klimaatadaptatie passen we ons hierop aan en beperken we de schade", zo lees je op de site over groenblauw Dordrecht. Wat kun jij doen?

Dit vraagt om allerlei ingrepen. Ingrepen waar ook iedereen in Dordrecht aan mee kan doen.Dordrecht wordt regenbestendig, ook bij hele hevige buien, als er voldoende groene, open bodem is. Die neemt regenwater goed op. Dit ontlast het riool en voorkomt wateroverlast. Minder stenen in je tuin en meer planten helpt mee.

groen in de buurt, in een park

Lekker koel
Meer groen - planten, struiken en bomen - houdt je tuin, de straat, de buurt koel en aangenaam. Omdat er op veel plekken weinig groen is, kan het daar op hete dagen wel 8°C warmer worden. dat is leuk op een hog wat frisse voorjaarsdag, maar niet als het echt heet is. En de laatste jaren is het steeds vaker, écht heet.

Dat extra groen in de stad, ook in jouw tuin en balkon, op je dak, zorgt voor meer bio-diversiteit. Meer leven in de stad, omdat je met dat extra groen vogels, bijen en vlinders helpt. Je eigen tuin wordt een stuk levendiger.

Verkoeling door groen en blauw - link naar atlas natuurlijk kapitaal

Goede grondwaterstand heel belangrijk
Het lijkt ook wel of we ieder jaar weer meer horen over een te lage grondwaterstand. Zout zeewater kan dan verder het land binnendringen en bomen en planten kunnen het moeilijk krijgen. Voor boeren is dat ook slecht nieuws, want hun oogt wordt minder  - en dus stijgen de prijzen in de winkel... Bovendien kunnen oude, houten funderingspalen niet tegen die wisselende grondwaterstand. Ze gaan rotten.

De oplossing is eenvoudig. Laat het regenwater, waar het maar kan weg, gewoon in de bodem zakken.

Zelf doen, meedoen

De gemeente Dordrecht zet in op allerlei maatregelen om Dordrecht een mooie groene, blauwe stad te laten zijn. Maar Dordtenaren kunnen daar zelf ook bij helpen.
Er zijn grote ingrepen (een groen dak aanleggen, een vijver aanleggen) en kleine ingrepen (regenton, meer bloemen in je tuin, meedoen aan Steenbreek).
Op de site groenblauwdordrecht.nl zie je een overzicht van wat je allemaal kunt doen.

Weizigt ondersteunt de acties om tuinen en buurten groener te maken - stenen eruit, groen erin.

Meer weten?

Op de site https://groenblauwdordrecht.nl vind je meer over dit onderwerp, over wat je zelf kunt doen en over mogelijke subsidie.

Op https://zuid-holland.klimaatatlas.net vind je heel veel informatie over diverse klimaatonderwerpen in onze provincie.

groen blauw actie