Spring naar inhoud

Hergebruik materialen

De Stadsboerderij is een orachtig voorbeeld van duurzaam bouwen. Wat dat betekent lees je hieronder.


Hergebruik

In het nieuwe gebouw zijn zoveel mogelijk materialen van de voormalige kinderboerderij verwerkt, zoals hout en roestvast staal. Ook de bankjes in de Klimaatzone (het deel onder de glazen kap) en de Presentatieruimte zijn gemaakt van hergebruikte materialen.

Geen belasting van het milieu

Het gebouw is heel goed geïsoleerd en gebruikt natuurlijke energiebronnen. Ook het zonlicht wordt zoveel mogelijk benut. De Stadsboerderij stookt zuinig en en is CO2-neutraal.

 

Het nieuwe hout dat is gebruikt, heeft zoveel mogelijk een FSC-keurmerk. Dit hout komt uit bossen waarvan de biodiversiteit wordt beschermd. Ook is chipwood toegepast, dat van houtafval is gemaakt.
Veel hout is niet afgewerkt. Dat maakt het hergebruik later makkelijker. De hekken en de bankjes op het terrein zijn gemaakt van geperst bamboe.

 

Alle verf is op waterbasis. De marmoleum vloeren zijn gemaakt van grondstoffen die de natuur in overvloed biedt en zijn na 25 tot 40 jaar volledig biologisch afbreekbaar.

Cradle to cradle

De cradle to cradle filosofie houdt in: producten maken van grondstoffen die we weer kunnen teruggeven aan de technische of biologische kringlopen. Dan is er geen afval meer en kunnen grondstoffen niet opraken. Het streven is om uiteindelijk producten van een hogere waarde te krijgen. Ze worden "geupcycled".

 

In de Stadsboerderij is deze filosofie voornamelijk toegepast in het interieur, bijvoorbeeld bij de bureaustoelen en de gordijnen in het theater. Zo zijn de gordijnen gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Ook de stoelen in de kantine van de Stadsboerderij zijn van PET-flessen gemaakt. 111 stuks per stoel.


Hergebruik materialen

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl