Spring naar inhoud

Kip

Waar komen kippen vandaan?

Onze kippen stammen waarschijnlijk af van het Bankivahoen. Het Bankivahoen is zo groot als een krielkip en leeft nog steeds in het wild in Indië en Zuidoost-Azië. Bankivahoenen leggen veel minder eieren dan onze legkippen, maar zo'n twaalf eieren per jaar. Ter vergelijking: een legkip legt 1 ei per dag. De kip is de meest voorkomende vogelsoort ter wereld. Er zijn meer kippen dan mensen op aarde, ongeveer 7 kippen per mens.

Kippen leven in groepen met een duidelijke rangorde, ook wel pikorde genoemd. Wie de baas is, mag als eerste eten. Kippen herkennen elkaar aan hun kippengezicht. Een kip kan meer dan 100 soortgenoten herkennen. Dat is best slim voor een dier. Je kunt zeggen dat een kip net zo slim is als een zeer jong kind. Net als mensen 'praten' kippen met elkaar door geluiden te maken. Kippen hebben ruim 30 tot 40 verschillende kippenwoordjes, die allemaal verschillende betekenissen hebben. 'Praten' of tokkelen zoals veel mensen het noemen, gebeurt zelfs al voor de kip geboren wordt. Een moederkloek (moederkip) geeft haar kennis door aan de kuikens en dat gebeurt zelfs al terwijl de jongen nog in het ei zitten. De kuikens antwoorden terug door gepiep dwars door de eierschaal heen. Een vrouwtjeskip (hen) legt het hele jaar door eieren, behalve als ze in de rui is. Dan vallen haar veren uit en krijgt ze een nieuw verenpak. Ze heeft dan geen energie meer over om eieren te maken.

 

Hoe zien kippen eruit?

Er zijn heel veel verschillende kippenrassen. Sommige kippen zijn gefokt om zoveel mogelijk eieren te leggen, anderen voor hun vlees of voor de sier. De kleinste kippen zijn krielkippen. Kippen hebben wel oren maar geen oorschelpen. Hierdoor kunnen ze niet verder horen dan 50 meter. op hun poten hebben ze schubben net als reptielen.

 

Wat eten kippen?

Kippen eten graag zaden, kruiden, wormen, insecten en bessen. Vooral rode dingen vinden ze interessant. Rood is de kleur die ze het beste kunnen zien. Na het oppikken gaat het eten in een zak ( de krop). Daar wordt het gemengd met speeksel en daarna gaat het naar twee magen, waar het verder wordt verteerd.

 

Wist je dat...

  • Een kip in december en januari bijna geen eieren legt, omdat het dan te lang donker is.
  • Kippen meestal 3 tot 10 jaar oud worden?
  • Een kip met rode lellen bruine eieren legt?
  • Een kip met witte lellen witte eieren legt?
  • Kapoen de naam is voor een gecastreerde haan?
  • Een kip een hartslag heeft van 280 tot 315 slagen per minuut? ( een mens ongeveer 70 slagen per minuut).

Deze kippen wonen bij Weizigt:

  • Fries hoen 
  • Wyandotte
  • Brahma
  • Zijdehoender
  • Sabelpoot kriel
  • Serama

Kip

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl