Spring naar inhoud
Home Inwoners Ik hou Dordt Schoon! Jongeren

Jongeren

Hey, jij! Ruim jij jouw afval altijd op? 


Je scoort pas echt als je je afval opruimt. Doe jij ook mee?

Op 23 maart is Dordt Schoon. Dan gaan veel Dordtenaren de straat op om zo veel mogelijk zwerfafval op te ruimen. En jij kan ook meedoen! Trommel je vrienden op en zet je een middagje in voor je stad. Samen houden we Dordt schoon. Doe je mee? Via www.weizigt.nl/dordtschoon kun je gratis spullen lenen.Zoals je ziet zijn we een campagne gestart om Dordrecht een stukje schoner én mooier te maken. Met deze campagne roepen we jongeren op om hun afval in de afvalbak weg te gooien en mee te helpen om zwerfafval op te ruimen. 

Want wij zijn ervan overtuigd dat óók jongeren willen dat Dordrecht een schone stad is. En met elkaar bereiken we veel meer. 


Iedereen weet het nu wel: zwerfafval is een probleem. Het zorgt voor milieuvervuiling, want de plasticsoep in de wereld bestaat voor maar liefst 80% uit afval dat vanaf het land via de rivieren in de zee terecht komt. Zwerfafval in het water of op het land zorgt voor dierenleed en het ziet er ook nog eens slordig uit. Afval dat op straat terecht is gekomen verteert namelijk niet zomaar. Kijk maar eens naar de verteertijd van de voorwerpen hieronder:


Verteertijd


Plasticsoep
Het grootste gedeelte van het zwerfafval bestaat uit plastic. Veel van onze producten worden namelijk verpakt in plastic. Als plastic verteert is het niet verdwenen, maar uiteengevallen in hele kleine deeltjes: microplastics. Wil je weten wat dit betekent voor jouw gezondheid en dat van mensen ergens anders op de wereldbol? Kijk dan eens op www.plasticsoupfoundation.org.


Dordt Schoon


Wat kun je doen?

Het is simpel:

  • Doe mee aan opruimacties van je sportclub, school, Duurzaamheidscentrum Weizigt of andere instanties. Of organiseer je eigen actie met vrienden!'
  • Zet de Litterati-app op je telefoon. Hiermee registreer je het gevonden afval en help je bedrijven en organisaties op een positieve manier om na te denken over duurzame oplossingen. 
  • Op flesjes en blikjes zit sinds kort statiegeld. Bewaren en inleveren dus!
En natuurlijk gooi je jouw afval altijd in de afvalbak en ruim je rondslingerend afval op straat op. Vergeten je vrienden hun rommel weg te gooien, dan help je ze natuurlijk even te herinneren waar dat afval hoort. 

Da's simpel!

Ik wil aan de slag
Bekijk hier welke materialen je van ons kunt lenen. 

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl