Spring naar inhoud
Home Inwoners Duurzaam en natuurlijk Stadslandbouw

Stadslandbouw Dordrecht

tuin weizigt dordrecht

naar http://www.stadslandbouwdordrecht.nl/ de website van stadslandbouw dordrecht


Samen - of zelf - je eigen voedsel verbouwen in de stad of aan de rand daarvan? Steeds meer mensen doen dat. Vers, duurzaam geteeld en gezond voedsel van dicht bij huis. Dat is goed voor jezelf en voor milieu en klimaat.


Voedsel verbouwen kost veel ruimte, er is gebruik van chemische middelen en veel voedsel moet van ver komen. Door zelf dicht bij huis voedsel te telen of door voedsel uit de buurt te kopen, help je dus mee aan een duurzame samenleving.
Op de website van Stadslandbouw Dordrecht is te zien welke Dordtse initiatieven er zijn (klik op de afbeelding hieronder). Je kunt er jouw initiatief of activiteit ook aanmelden.


Stadslandbouw op de kaart, link naar http://www.stadslandbouwdordrecht.nl/plattegrond


In soorten en maten

Stadslandbouw maakt gebruik van producten en diensten uit de stad en levert vervolgens producten en diensten terug aan de stad. Groenten, fruit en kruiden dichter bij huis laten groeien, biedt stadsbewoners ook de kans om te zien hoe voedselproductie er uit ziet. Hoe vers en gezond voedsel groeit.

Dat kan in een collectieve moestuin, waar buurt- en wijkbewoners samen groenten en kruiden telen. Dat is ook nog eens erg leuk om samen te doen.
Er zijn ook grotere, bedrijfsmatig opgezette stadsboerderijen. Die hebben ook nog een maatschappelijke nevenfuncties. Bijvoorbeeld met de verkoop van streekproducten, zorglandbouw, kinderopvang, recreatie, natuureducatie, en natuur- en landschapsbeheer.


tuin weizigt dordrecht


Meer weten?
Op Wikipedia is een pagina te vinden over stadslandbouw.

Zeer uitgebreide informatie zie je in het dossier over dit thema op groeneruimte.nl.


Vertegenwoordigers van overheid, universiteit en lokale stadslandbouw-organisaties (ook uit Dordrecht) wisselen kennis uit via Stadslandbouw Nederland.


De geschiedenis van de groei van de stadslandbouw op het eiland van Dordt is te vinden op de site van Stadslandbouw Dordrecht.
De werkgroep Natuur, Voeding en Gezondheid van Platform Duurzaam Dordrecht zag mogelijkheden voor stadslandbouw en tijdelijke natuur (bloemenvelden) in Dordrecht. Tijdens een drukbezochte bijeenkomst in Duurzaamheidscentrum Weizigt, in 2011, was er aandacht voor stadslandbouw in Detroit (USA). Dat wakkerde het enthousiasme aan. De gemeente werd gevraagd om medewerking en in 2013 werd in de Duurzaamheidsfabriek het Netwerk Stadslandbouw Dordrecht opgericht.


Uiteraard kun je ook van alles te weten komen over groenten, bloemen, kruiden en bomen op het terrein van Duurzaamheidscentrum Weizigt. Neem eens een kijkje in de tuinen en in de kas. In de bijenstal kun je alles leren over bijen en over honing.


tuin weizgt dordrechtGa naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl