Spring naar inhoud
Home Inwoners Duurzaam en natuurlijk Repair Café

Repair Cafés in Dordrecht

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Dat is erg duurzaam. Vrijwilligers zorgen er voor dat er gereedschap en materiaal aanwezig is voor allerlei reparaties. Bijvoorbeeld om kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen en speelgoed te repareren. De deskundige vrijwilligers hebben de kennis en vaardigheden voor allerlei reparaties.


Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Je kunt ook altijd inspiratie opdoen aan de leestafel, waar boeken over repareren en klussen ter inzage liggen.


Naar de website van Repair Cafés in ons land


Waar te vinden?
Je vindt Repair Cafés op honderden plaatsen in Nederland. Ook in Dordrecht zijn er verschillende, in:
- de Binnenstad
- Sterrenburg 
- Wielwijk
- Stadspolders, die is er speciaal voor kids.


Inmiddels is er wereldwijd belangstelling voor deze Nederlandse vinding. Repair Cafés zijn te vinden in tientallen landen: van België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk tot de Verenigde Staten, India en Japan.


Zonde om weg te gooien
In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Dat is pas echt duurzaam. Helaas kunnen veel niet meer iets repareren. We weten niet meer hoe dat moet.

Reparatiekennis verdwijnt zo snel. Mensen die deze praktische kennis nog wel bezitten, worden door de maatschappij niet altijd even hoog gewaardeerd en staan vaak zelfs ongewild aan de kant. Hun ervaring wordt niet of nauwelijks benut. Het Repair Café brengt daar verandering in.

repair cafe in de klas


Mensen die anders misschien aan de kant staan, doen weer mee. Waardevolle praktische kennis wordt overgedragen. Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten - en het recyclen van oude - komt CO2 vrij.


De waarde zien... en repareren is leuk
In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. Je gaat er opnieuw de waarde van inzien. Die andere manier van kijken naar al onze spullen, maakt mensen enthousiast voor een duurzame samenleving.

Bovendien wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk. Je bent van harte welkom om het ook te komen proberen.


Nederlandse vinding
Het Repair Café is bedacht in Amsterdam, door Martine Postma. Zij organiseerde in 2009 het eerste Repair Café. Het was een groot succes. Reden om de Stichting Repair Café op te richten.
Deze stichting, intussen bekend als Repair Café International, biedt ondersteuning aan vrijwilligers in binnen- en buitenland die zelf een Repair Café willen beginnen.

Geen concurrentie met professionele reparateurs
Zijn die gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie voor professionele reparateurs? In tegendeel vinden de Repair Cafés. De mogelijkheid van repareren krijgt juist meer aandacht. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar de (weinige) professionals die er (nog) zijn.

Mensen die Repair Cafés bezoeken zijn meestal ook geen klant van professionele reparateurs. Ze vertellen vaak dat ze kapotte spullen anders meteen weggooien. Ze kunnen vaak geen - betaalbare - professionele reparateur vinden
In het Repair Café leren zij dat er alternatieven zijn voor weggooien en dat repareren vaak een heel goede optie is.


Meer weten?
De informatie op deze pagina is gemaakt op basis van de website https://repaircafe.org. Daar is nog veel meer te vinden. Op volg hen op Facebook.
Ga ook eens langs bij een van de Dordtse Repair Cafés. Er zijn regelmatig bijeenkomsten, waar iedereen welkom is.


repair cafe boek over weggooien

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl