Spring naar inhoud
Home Inwoners Duurzaam en natuurlijk Drechtse Stromen

Drechtse Stromen

Drechtse Stromen energie besparen en opwekken in dordrecht en andere drechtsteden


De stichting Drechtse Stromen is er voor en door bewoners. Drechtse Stromen zet zich in voor samen energie besparen en samen lokaal energie opwekken.


"Dit biedt zekerheid voor de toekomst. Het maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, zorgt voor lokale werkgelegenheid en de opbrengsten vloeien terug in de gemeenschap. En we geven lokaal een antwoord op klimaatverandering", zo schrijft Drechtse Stromen op hun website.


Vrijwilligers als energie-ambassadeur
Drechtse Stromen werkt met energie-ambassadeurs die bewoners adviseren over bijvoorbeeld het isoleren van hun woning en over zelf energie opwekken. Dat kan op je eigen dak, maar ook met zonnepanelen op het dak van iemand anders of een bedrijf.

Drechtse Stromen werkt daarbij samen met de Energie Coöperatie Dordrecht, ECD (van gemeente Dordrecht en HVC).

Interesse? Drechtse Stromen is altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers: "Je krijgt gratis een korte opleiding, voordat je aan de slag gaat."

Hieronder zie je een aantal vrijwilligers van Drechtse Stromen in het Koetshuis van Weizigt (in 2019).


vrijwilligers van drechtse stromen bij weizigt


Tips, advies en infraroodfoto
Op de site van Drechtse Stromen vind je  allerlei tips, over bijvoorbeeld energie besparen. Ook kun je een adviesgesprek aanvragen.

"Onze energieambassadeurs komen dan bij u langs en denken met u mee over de mogelijkheden en beperkingen van uw type woning. Wij vragen u hiervoor een onkostenvergoeding van 10 euro", zo laat Drechtse Stromen weten. 
 

Zij kunnen ook infrarood foto's van je woning maken. Daarop is goed te zien waar je woning warmte verliest. Zo'n infraroodfoto maken kan alleen in de winterperiode, als het buiten onder de 5 graden is. De kosten voor deze foto's zijn 20 euro (voor de afschrijving van de camera).


infrarood foto van je huis - hoe rode hoe warmer


Energie opwekken

Drechtse Stromen zet zich in voor het lokaal opwekken van windenergie en zonnestroom. Dat kan op verschillende manieren.

Zonnepanelen op je eigen dak? Steeds meer mensen ervaren wat dat opbrengt. Maar als je zelf geen - geschikt - dak hebt? Ook dan zijn er mogelijkheden.


zonnepanelen op je eigen dak


Dan is meedoen aan ‘Zon op andermans dak’ een goede oplossing. Energie opwekken kun je namelijk ook samen doen. Samen leg je een groot zonnestroomsysteem aan op een groot dak in de buurt.
Er is een speciale financiële stimuleringsregeling van de overheid: de Regeling Verlaagd Tarief, betere bekend als postcoderoos-regeling.


Drechtse Energie
Bij het opwekken van energie is er samenwerking met Drechtse Energie. Deze coöperatie is in 2014 opgericht voor en door inwoners van de Drechtsteden.


naar https://drechtseenergie.nl/postcoderoos-regeling/ drechtse stromen en drechtse energie


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl