Spring naar inhoud

Ontdek het bodemleven tijdens de Bodemdierendagen bij Weizigt

Van 25 september tot 7 oktober ontdek je de wereld onder je voeten tijdens de Bodemdierendagen. Tijdens de zesde editie van deze landelijke campagne laat Duurzaamheidscentrum Weizigt jong én oud kennis maken met het bodemleven. Leer composteren en ontdek welke diertjes er op en in de bodem leven tijdens de Bodemdierendagen bij Weizigt.


Bodemdierendagen

 

Tijdens de Bodemdierendagen zoeken vele honderden mensen in hun tuinen, balkons en schoolpleinen naar diertjes die op en in de bodem leven. Deze waarnemingen geven een goed beeld van het belangrijke bodemleven in Nederlandse dorpen en steden. Die kleine kriebelbeestjes zijn namelijk heel belangrijk voor de biodiversiteit in ons land. Ook Duurzaamheidscentrum Weizigt besteedt dit jaar aandacht aan de Bodemdierendagen met 2 verschillende activiteiten, een workshop 'Composteren in de stad' voor volwassenen en 'Bodemdiertjes zoeken' voor kinderen.

 

Composteren kan je leren

Iedereen die weleens kookt of een tuin heeft, heeft groente-, fruit- en tuinafval. En iedereen met gft-afval kan dit omzetten in nieuw voedsel voor planten: compost. Dit verbetert de structuur van de grond en levert voedingsstoffen voor je planten.

Maar, hoe maak je nou compost? Tijdens de workshop 'Composteren in de stad' ontdek je welke manier van composteren bij je past en leer je de beginselen. De workshop wordt gegeven door Caroline de Vlaam. Als oprichter van de Compostclub NL geeft ze workshops door het hele land. Als iemand je kan overtuigen om te gaan composteren, is zij het wel!

 

Wat kriebelt daar?

Laag bij de grond, en ook in de grond, leven allerlei diertjes. Samen met de natuurgidsen van IVN ontdek je wat er nou precies allemaal kriebelt onder die grote steen, op die boomstam of tussen het gras. Speur naar pissebedden, spinnen, slakken en duizendpoten, bekijk met een vergrootglas de diertjes van alle kanten en vind er met behulp van een zoekkaart de juiste naam bij. 

 

Ontdek de bodem

Leer het bodemleven kennen en doe mee aan de activiteiten bij Weizigt tijdens de Bodemdierendagen. De activiteit 'Bodemdiertjes zoeken' vindt plaats op 7 oktober van 14.00 uur tot 16.00 uur en is bedoeld voor kinderen van 7 tot 12 jaar oud.

De workshop 'Composteren in de stad' wordt gegeven op 2 oktober, in de ochtend en in de middag. Deze workshops zitten al vol, maar bij voldoende animo wordt een derde workshop ingepland. Om je aan te melden voor een van de activiteiten stuur je een mailtje naar weizigt@dordrecht.nl.

Natuurlijk kun je ook meedoen aan de landelijke bodemdierentelling in je eigen tuin of schoolplein. Op de website www.bodemdierendagen.nl vind je tips, zoekkaarten en kun je je waarnemingen doorgeven.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl