Spring naar inhoud

Leerlingen Geert Groote aan de slag met 3D-waterkaart

Groep 7 van basisschool Geert Groote in Dordrecht ging woensdagochtend aan de slag met de 3D-waterkaart van Nederland. Met behulp van deze kaart ontdekten zij onder andere hoe belangrijk onze dijken zijn.


3d-waterkaartDe speciale waterkaart laat door middel van een reliëf zien hoe hoog, of juist hoe laag, bepaalde delen van Nederland liggen. Door blauw water (zout) in de Noordzee te gieten en zoet water (geel) in de rivieren, zien de kinderen precies waar het water samenkomt. Door het toevoegen van extra water, wordt het ook duidelijk wat de gevolgen kunnen zijn van een stijging van de zeespiegel. Houden we onze voeten dan nog wel droog? Door het uitvoeren van de bijbehorende opdrachten ontdekten de 40 leerlingen dat onze dijken ontzettend belangrijk zijn en dat we door deze dijken ook kunnen wonen op plekken die onder de zeespiegel liggen.

Deskundigen voorspellen echter wel dat de zeespiegel voor het jaar 2100 met minimaal 65 centimeter zal stijgen ten opzichte van het huidige NAP. Samen ontdekten de leerlingen of we dan nog steeds zo veilig wonen.


De les werd begeleid door Duurzaamheidscentrum Weizigt en gegeven ter voorbereiding op Boomfeestdag op 16 maart. In Dordrecht wordt op dit moment namelijk veel aandacht besteed aan de dijken en dijkverbreding. De bomen op deze dijken moeten hiervoor het veld ruimen. Om dit, voor een deel, te compenseren planten de leerlingen van groep 7 op Boomfeestdag 20 nieuwe, jonge boompjes in het Bilderbos in Dordrecht. De kinderen leren in de les met de 3D-waterkaart dat deze bomen niet voor niets verdwijnen maar er mede voor zorgen dat wij allemaal onze voeten droog kunnen houden.

 

De 3D-waterkaart is, incuslief opdrachtblad, te leen bij Duurzaamheidscentrum Weizigt. Kijk hier voor meer informatie. De waterkaart kwam eerder ook al in het Klokhuis voorbij. Bekijk hier het filmpje.






Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl