Spring naar inhoud

Kinderen ontdekken met Toppie de Keuken van Crabbehof

Nieuwe smaken ontdekken, schrijven en vormgeven, verschillende generaties en culturen samenbrengen en ontdekken hoe koken op inductie werkt. Dat zijn slechts een aantal ingrediënten van het nieuwe project 'De Keuken van Crabbehof' van Toppie Dordrecht.

16 kinderen en 8 koks ontdekken samen hoe je van je favoriete familierecepten een echt kookboek maakt. Begin november is het project van start gegaan en naar verwachting zal voorjaar 2022 het kookboek gepresenteerd worden.


Keuken van Crabbehof

 

Familierecepten

De Keuken van Crabbehof is een samensmelting van 2 initiatieven. Vanuit Toppie Dordrecht lag er het plan om een kookboek te gaan maken samen met Dordtse kinderen. Het Sociaal Wijkteam heeft in de wijk Crabbehof aangestuurd op de oprichting van een kookclub, 'Wereldkeuken' om samen met bewoners te ontdekken hoe het is om op inductie te koken. Toppie Dordrecht heeft deze 2 initiatieven en doelgroepen vervolgens samengevoegd tot het project 'De Keuken van Crabbehof'.

Met hulp van de kookclub doorlopen 16 kinderen uit de wijk alle stappen die nodig zijn om van generatie op generatie doorgegeven familierecepten een echt kookboek te maken.

Ze kijken naar de ingrediënten die nodig zijn, leren hoe zij het recept zelf op inductie klaar moeten maken en ontdekken hoe zij elkaar moeten ondervragen om tot de verhalen achter de recepten te komen. Maar ze gaan ook aan de slag met foodfotografie, gezonde eetwissels, leren over de herkomst van de ingrediënten die ze gebruiken en hoeveel energie het nou kost om wat lekkers klaar te maken.

Na 3 kooklessen worden alle verzamelde informatie en gemaakte foto's verwerkt tijdens een workshop storytelling en vormgeving. Hoe schrijf je nou een duidelijk recept, welke kleuren passen goed bij dit gerecht en welke lettertypes maken het lezen nog een stukje leuker?

Uiteindelijk rolt hier, na hard werken, een echt kookboek uit. Een kookboek van en voor de wijk Crabbehof met recepten uit allerlei windstreken.

Tijdens een feestelijke boekpresentatie wordt het boek aan alle kinderen en koks uitgereikt. Daarna zal het kookboek verspreid worden in de wijk.

 

Verbinden

De Keuken van Crabbehof is hiermee echt een project van de wijk geworden. Door de samenwerking met Wijkleerbedrijf Eigenwij©k en Buurtwerk Dordrecht heeft Toppie het project veel breder neer kunnen zetten en verschillende initiatieven, doelgroepen en doelstellingen aan elkaar kunnen koppelen.

Op een speelse, interactieve manier draagt De Keuken van Crabbehof bij aan de sociale cohesie in de wijk, bevordert het bij jong én oud de kennis over duurzamer koken, draagt het bij aan de taalontwikkeling van de kinderen en de koks en de creatieve ontwikkeling van de kinderen.

Ook werken zij ondertussen aan hun kennis over de herkomst van eten, gezonde voeding en lichaamsbeweging.

Van een kleine, op zichzelf staande activiteit is De Keuken van Crabbehof een breed gedragen project geworden wat een belangrijke bijdrage levert aan de ontwikkeling van de wijk.

Na deze succesvolle start in Crabbehof, hoopt Toppie in 2022 dan ook in een andere wijk een vervolg te geven aan dit project.

 

De Keuken van Crabbehof is een initiatief vanuit de partners van Toppie Dordrecht in nauwe samenwerking met Buurtwerk Dordrecht en de Werkgroep Wij(c)koken uit het Wijkleerbedrijf Eigenwij©k in Crabbehof. Het project wordt mogelijk gemaakt met financiële ondersteuning vanuit Groen doet goed Dordrecht en het Preventieakkoord Dordrecht. Meer informatie over de projecten van Toppie Dordrecht, is te vinden op www.doemeemettoppie.nl.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl