Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief Experimenteren met duurzame energie op Warmetruiendag

Experimenteren met duurzame energie op Warmetruiendag

7 februari 2020


Vrijdag 7 februari vierde groep 5/6 van de Auris Ammanschool Warmetruiendag bij Weizigt. Zij volgden een speciale, feestelijke editie van de energieles Energie? Natuurlijk Duurzaam! en ontdekten de verschillende soorten duurzame energie.

Warmetruiendag 2020 1 Warmetruiendag 2020 2

Aan de slag met energie

'Welkom bij Weizigt op deze speciale dag, Warmetruiendag!' Om de leerlingen alvast een beetje op te warmen, start de speciale editie van de energieles met een pittige energiequiz. Kan je bijvoorbeeld energie maken uit koeienpoep? En welke lamp gebruikt er nou minder energie, een LED of een spaarlamp? Er wordt diep nagedacht maar aan het einde van de quiz blijkt dat het met die kennis wel snor zit. Voor de winnaar, Gideon, is er een echte medaille die hij trots de hele les draagt.

Vervolgens gaan de leerlingen aan de slag. Door middel van allerlei experimentjes maken ze kennis met de verschillende vormen van duurzame energie en ontdekken ze hoe ze zelf gemakkelijk energie kunnen besparen. Autootjes met zonnepaneeltjes op het dak racen over de tafels, stroommeters worden aan verschillende lampjes gekoppeld en een föhn laat propellers draaien. 'Mag ik alles uitproberen? Yes!'  

Tussendoor blaast de enthousiaste groep leerlingen even uit met een warme chocolademelk en truienkoekjes.

 

Warme trui voor het klimaat

Naast de leerlingen van de Auris Ammanschool zijn zo'n 300.000 Nederlanders op Warmetruiendag in actie gekomen. Door onder andere een trui aan te trekken en de verwarming lager te zetten, zetten zij zich in voor het klimaat. Het doel is om samen mensen te enthousiasmeren tot het besparen van energie en te laten zien dat dat ook op een leuke manier kan. Weizigt haakt jaarlijks met een educatieve activiteit aan bij de Warmetruiendag om zo kinderen op een jonge leeftijd al te leren bewust en zuinig met energie om te gaan.

 

Ook een les volgen?

Energie? Natuurlijk Duurzaam! is een van de vele lessen die Weizigt verzorgt voor het basisonderwijs. Op www.weizigt.nl vind je een compleet overzicht van de lessen, projecten en educatieve materialen rondom de thema's Water en Klimaat, Natuur en Dier, Afval en Grondstof en Energie.

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl