Spring naar inhoud

Bijna 100.000 bezoekers voor Weizigt in 2020

In 2020 heeft Duurzaamheidscentrum Weizigt 97.740 bezoekers welkom mogen heten. Weizigt kijkt terug op een bewogen jaar waarin het coronavirus ervoor zorgde dat een bezoekje aan Weizigt er heel anders uit kwam te zien en het terrein zowel in het voorjaar als in het najaar geruime tijd gesloten was.

 

Stadsboerderij


Na een rustige start van het jaar deed het coronavirus begin maart haar intrede. Op 15 maart sloot Weizigt het terrein om pas weer op 15 juni open te gaan. Waar eerst slechts enkele tientallen mensen toegelaten mochten worden, kon dit aantal al gauw opgeschaald worden en kon iedereen weer met de dieren knuffelen op de Stadsboerderij, een kijkje nemen in het Aquarama en de prachtige Tuinen bewonderen. Helaas moest in het najaar het terrein van 5 tot 19 november opnieuw dicht en werd op 15 december wederom besloten dat de poorten voorlopig dicht moeten blijven. Alsnog bijna 100.000 bezochten Weizigt in 2020, 21.443 mensen namen ook een kijkje in het Aquarama. Voor bijna 7.200 bezoekers, kinderen en volwassenen, verzorgde Weizigt een educatieve activiteit in de vorm van een les of bijvoorbeeld workshop. Op de momenten dat bezoekers niet naar Weizigt konden komen, kwam Weizigt naar de bezoekers toe met allerlei (groene) activiteiten, tips en weetjes die via social media gedeeld werden en nog steeds worden.


Heropening juni


Coronamaatregelen

Tijdens de sluiting in het voorjaar is hard gewerkt om het terrein coronaproof te maken zodat wanneer de poorten weer open zouden gaan, bezoekers op een veilige manier toch een bezoekje aan Weizigt konden brengen.

Zo werd over het hele terrein een eenrichtingsroute aangelegd en beide ingangen werden zo ingericht dat bezoekers elkaar niet hoefden te kruisen. Op een flink aantal plekken vinden bezoekers desinfecterende gel en bij de wasbakken was je je handen met antibacteriële zeep. Informatiebordjes met de 'Coronaregels van Weizigt' herinneren bezoekers er nog een keer aan om afstand te houden, niet te lang te blijven, in de binnenruimtes een mondkapje te dragen en elkaar de ruimte te geven zodat het voor iedereen mogelijk blijft om veilig Weizigt te bezoeken. Het Informatiepunt en het klompenhok blijven voorlopig wel nog gesloten voor publiek en ook het voeren van de dieren gebeurt nog steeds zonder publiek. Ondanks alles blijven de bezoekers begripvol en houdt iedereen zich aan de maatregelen. Samen hebben we het mogelijk gemaakt om Weizigt voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken en te houden.

 

Aangepast aanbod

Het terrein is in 2020 totaal 4 maanden dicht geweest, maar in de overige 8 maanden is er wel van alles gebeurd en georganiseerd. Natuurlijk wel met de nodige maatregelen.

Nadat Dordt Schoon in het voorjaar geannuleerd werd, werd in de zomer de 1000ste Doorpakker verwelkomd en kon in september de verschillende opruimacties wel gewoon doorgaan. Daarnaast haakte Weizigt met een activiteit voor kinderen en een workshop voor volwassenen aan bij de Bodemdierdagen. Hier was veel animo voor. Vanuit Toppie Dordrecht werden er in februari en oktober 2 activiteitendagen georganiseerd en startte in september de Peuterinloop op Stadsboerderij Weizigt. De Week van Ons Water, die naar de herfstvakantie werd verplaatst, kreeg helaas alsnog een online invulling.

Na de zomervakantie kon, na 86 geannuleerde lessen, ook weer voorzichtig gestart worden met het ontvangen van schoolklassen. Een aantal groepen nam deel aan de Tuinles, maar het aantal aanmeldingen was helaas wel fors lager dan voorgaande jaren.

Maar niet alles liep anders dan anders. Op het terrein, in de Tuinen en op Stadsboerderij, gingen de werkzaamheden het hele jaar gewoon door. Zo werd onder andere het terrein opnieuw bestraat. Op de Stadsboerderij werd een 'melkkoe' geplaatst waar boertjes en boerinnetjes in spe alvast kunnen oefenen met het melken van een koe. De cliënten van Gemiva konden afgelopen najaar, in tegenstelling tot het voorjaar, ook gewoon bij Weizigt blijven werken.


Peuterinloop

 

Op naar 2021

Duurzaamheidscentrum Weizigt is normaliter het gehele jaar, met uitzondering van 1 januari, Koningsdag en 25 december, van 09.00 uur tot 17.00 uur geopend voor publiek en gratis toegankelijk. Op dit moment is het terrein vanwege de harde lockdown die op 15 december is aangekondigd om het coronavirus onder controle te krijgen nog tot en met 9 februari gesloten. Hopelijk brengt 2021 weer meer ruimte voor mooie activiteiten, interessante lessen, leerzame workshops, fijne wandelingen over het terrein en knuffels van de dieren. Voor meer informatie over Weizigt, het activiteitenprogramma en lesaanbod kijk je op www.weizigt.nl.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl