Spring naar inhoud

Aan de slag met energie tijdens Warmetruiendag

Afgelopen vrijdag, 11 februari, was het Warmetruiendag. Tijdens deze grootste klimaatactie van Nederland staat het te lijf gaan van energieverspilling centraal. Ook Weizigt stond vrijdag in het teken van Warmetruiendag. 13 cliënten van Gemiva ontdekten tijdens een speciale energieles alles over de verschillende soorten duurzame energie.


WTD Energieles

 

Quiz

Met warme chocolademelk en een heuse energiequiz ging de Warmetruiendag vrijdag op Stadsboerderij Weizigt van start. Allerlei vragen over onder andere zonnepanelen, het vervoeren van stroom en duurzame energie kwamen voorbij.

Na het kraken van de hersens was het tijd voor actie! In 2 groepjes gingen de cliënten samen met Arie en Suzanne van Weizigt aan de slag met allerlei opdrachten en proefjes.

 

Meten is weten!

Welke lamp moet je bijvoorbeeld gebruiken als je zuinig wil zijn met stroom? Met behulp van een stroommeter kwam de LED lamp duidelijk als winnaar uit de bus. En hoe werkt isolatie nou precies?

Door een speciaal, voor de helft geïsoleerd huisje te verwarmen, was heel duidelijk te voelen en te meten wat een laagje isolatie doet. Ook ontdekten de cliënten hoe je zelf energie op kan wekken op de speciale energiefiets. En dat het best hard trappen is om een lampje te laten branden!

Daarnaast kwamen ook windenergie en verschillende soorten brandstoffen tijdens de proefjes en opdrachten voorbij.

Allerlei verschillende soorten speelgoed met zonnepaneeltjes erop maakten het feest compleet. Door met een lamp op de stukken speelgoed te schijnen, rolden ze vrolijk het lokaal door!


WTD Energieles 2

 

Door de proefjes en opdrachten kwamen er ook leuke gesprekken op gang en werden tips uitgewisseld om nog meer energie te besparen. Bijvoorbeeld met een stekkerblok met schakelaar. Alle apparaten kun je dan met 1 druk op de schakelaar uitzetten. Want als je ze op stand-by laat staan, dan blijven ze nog een beetje stroom gebruiken. En dat kost ook geld!


Gemiva postte zelf ook een leuk bericht met foto's van de energieles op Facebook.

 

Kleine moeite, groot resultaat

Niet alleen op Warmtetruiendag is het belangrijk om stil te staan bij energieverspilling. Door de verwarming slechts 1 graad lager te zetten, bespaar je al 6% energie en CO2. Kleine moeite toch?

Kijk voor meer informatie op www.warmetruiendag.nl.

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl