Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

Subsidie voor groenblauwe schoolpleinen

6 februari 2020


De gemeente Dordrecht heeft een nieuwe subsidie in het leven geroepen voor 'groenblauwe schoolpleinen'. Hiermee wil de gemeente stimuleren dat Dordtse basisscholen hun schoolplein vergroenen. Het streven is dat in 2030 alle Dordtse basisscholen een groenblauw schoolplein hebben. De subsidie is opgesplitst in twee regelingen, één voor het ontwerp, de ander voor de aanleg van groenblauwe schoolpleinen. De uitvoeringsregeling is 1 februari 2020 ingegaan. De ontwerpregeling gaat in op 1 maart 2020.


groenblauw schoolplein


Een groenblauw schoolplein is een plein met meer beplanting (groen) en natuurelementen en minder tegels. Het heeft verschillende voordelen. Het is regenbestendig en levert een bijdrage aan waterberging (blauw). Het vergroot de biodiversiteit. En het biedt kinderen de mogelijkheid om dagelijks de natuur te beleven. Hierdoor groeit hun belangstelling voor de natuur en hun betrokkenheid bij de natuur. Maar het is ook goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid van de kinderen. Een groenblauw schoolplein vermindert hittestress op warme dagen. Het stimuleert fysieke activiteiten en gevarieerd en creatief spel. Hierdoor verbeteren ook de schoolprestaties. Daarnaast biedt het leraren de mogelijkheid om buitenlessen te organiseren.


Voorbeeldfunctie

Maar er is meer. Scholen met een groenblauw plein hebben een voorbeeldfunctie in de wijk. De schoolkinderen kunnen genieten van een groenblauw schoolplein. Dit heeft een positieve uitstraling op ouders, verzorgers en omwonenden in de wijk. Het kan hen inspireren om ook in hun eigen tuin aan de slag te gaan met meer groen. Op zo'n manier werken gemeente, scholen en inwoners samen aan maatregelen om beter om te gaan met het veranderende klimaat, de biodiversiteit te vergroten en de leefomgeving gezonder te maken.


Subsidie voor ontwerp en aanleg
Het succes van een groenblauw schoolplein valt of staat bij een goed ontwerp. Daarom biedt de gemeente een financiële bijdrage voor zowel het maken van het ontwerp als voor de uitvoering van het ontwerp. De gemeente selecteert vooraf twee ontwerpers met veel ervaring. De school kan na toekenning van de subsidie één van de ontwerpers kiezen en die gaat vervolgens samen met de school aan de slag met een ontwerp. De regeling loopt tot eind 2021. In die periode kunnen tien scholen hier een beroep op doen. Daarnaast is er een subsidie voor de uitvoeringskosten. Hier kunnen vijftien scholen een beroep op doen tot eind volgend jaar. Het beschikbare budget hangt af van de grootte van het plein en het aantal bomen dat wordt toegevoegd en is maximaal    €15.000. In 2021 bekijkt de gemeente of ze de regeling zal verlengen.


Meer weten en aanvragen
Meer informatie is te vinden op www.groenblauwdordrecht.nl onder 'Subsidie en beleid'. Scholen kunnen voor meer informatie contact opnemen Annemarie Lammers, a.lammers@dordrecht.nl / (078) 770 44 29 of met Maaike Oude Ophuis, mj.oude-ophuis@dordrecht.nl / (078) 770 47 04.

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant
  • Genieten van lokale producten!                         www.rechtstreex.nl


Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl