Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief Drechtsteden vragen aandacht voor wilde bijen: #DraagBIJ!

Drechtsteden vragen aandacht voor wilde bijen: #DraagBIJ!

Wilde bijen zijn belangrijk voor de samenleving. Als 'superbestuivers' zorgen ze voor bestuiving van 75 procent van de voedselgewassen. Ze verdienen daarom een goede leefomgeving in Nederland. Maar hoe kunnen burgers hieraan bijdragen in een periode dat niemand zomaar naar buiten kan?


DraagbijVanuit de Drechtstedenregio zijn korte berichtjes gemaakt onder het motto: #DraagBIJ! PDF-bestandOok maakten zij een infographic met allerlei informatie. (130 kB) Burgers kunnen in deze coronacrisis in hun tuin of op hun balkon iets doen voor wilde bijen. Dat varieert van het neerzetten van een schaal zand waar bijen in kunnen nestelen tot tips voor zaadjes die online besteld kunnen worden.

 

In de berichten worden allerlei leuke weetjes gedeeld over wilde bijen. Daarnaast wordt iedereen opgeroepen om zelf ook actie ondernemen na het lezen van een berichtje. Bedenk zelf een tip of deel een foto van een wilde bij. Of neem deel aan de Nationale Bijentelling van NL Zoemt oo 18 en 19 april. Weizigt deelt deze berichtjes op Facebook en Twitter in de periode 13 tot en met 25 april. Onder dit nieuwsbericht vind je alvast een samenvatting van alle informatie en tips.

 

Zo creëren we, met respect voor de landelijke maatregelen door de coronacrisis, toch gezamenlijk een beweging met aandacht voor de wilde bij!

 

-----------------------------------------


#DraagBIJ


Tip 1Tip 1:

Het aantal wilde bijen gaat hard achteruit! Dat komt onder andere doordat er minder bloemen zijn. Omdat we nu allemaal zoveel mogelijk in en om ons huis zijn, zijn veel mensen de tuin aan het bijwerken of het balkon aan het opvrolijken. Een mooie gelegenheid om ook iets goeds voor de wilde bijen te doen. Het zijn superbestuivers en ze steken (in tegenstelling tot de honingbij) niet!

Als je een uitgehongerde bij ziet kan je gemakkelijk zelf iets doen. Doe wat suiker en water (verhouding 1:1) in een potje met gaten in het deksel en #DraagBIJ! Op de lange termijn helpen bloemen en bollen beter. Dat vinden bijen namelijk pas echt lekker.


Tip 2Tip 2:

Wat zijn wilde bijen en hoeveel zijn er? Wilde bijen zijn bijen die, in tegenstelling tot honingbijen, niet door mensen gehouden worden, maar vrij in de natuur rondvliegen. Er leven zo'n 380 soorten in Nederland. Daarvan zouden 180 soorten in de Drechtsteden kunnen overleven. Op dit moment vind je in onze regio maar 80 soorten. Werk aan de winkel dus! 

Maak eens een foto van een (wilde) bij (wel in je eigen tuin natuurlijk!) en deel deze foto op social media met de tekst: 'Ik ben BIJ-drager'. Zo draag je zelf bij aan meer aandacht voor de wilde bij.


Tip 3Tip 3:

De wilde bij kan nauwelijks opboksen tegen de commercieel gehouden honingbij. Maakt dat uit? Jazeker, want wilde bijen zijn beter in het bestuiven van allerlei gewassen, van aardbeien tot aardappels, van frambozen tot koffieplanten. Het is dus erg belangrijk dat we deze interessante beestjes een handje helpen.

Wil jij onze bijen een steuntje in de rug geven? Laat een hoekje met onkruid staan. Veel soorten onkruid bevatten belangrijke voedingsstoffen voor de wilde bij. Zo draag jij ook bij!


Tip 4Tip 4:

Wil je de wilde bij helpen bij het vinden van een fijn huisje nu je zelf ook veel thuis bent? Het overgrote deel van deze bijen bouwt hun nest onder de grond. Andere soorten maken hun nest bijvoorbeeld in holle stengels.

Maar hoe kan je helpen? De wilde bij wordt blij van bijenkasten, stengels of gewoon een kaal stukje zanderige grond. Een nestkastje kan je op internet bestellen, maar is ook simpel zelf te maken. Kom ook in actie voor de bij en draag bij!


Tip 5Tip 5:

Bijen zijn altijd bezig Wil je de wilde bij aan het werk zien, dan is het belangrijk dat je voldoende nectarbronnen in je tuin of op je balkon hebt staan. Wilde bijen worden blij van inheemse plantensoorten zoals klokjes, bolgewassen, composieten (paardenbloem, herfstaster), lipbloemen (veldsalie, tijm, lavendel, kattenkruid), vlinderbloemen (siererwt, klaver), longkruid en klimop.

Heb je deze planten niet in je tuin staan? Online kun je vaak voor een klein bedrag zaadjes bestellen. Zo kan de wilde bij straks ook in jouw tuin aan de slag.


Tip 6Tip 6:

Heb jij je al ingezet voor de wilde bij? Misschien heb je je tuin aangepakt, je klasgenootjes verteld over dit beestje of een bijenkast laten plaatsen op je werk. Dank je wel hiervoor! Jij bent een echte BIJ-drager! Het blijft belangrijk om te werken aan bijvriendelijke Drechtsteden, voor de bijen, maar ook voor onszelf.

Hoe help jij de wilde bij? Deel jouw actie op social media met de hashtag #DraagBIJ. Onder de beste inzendingen wordt een leuke prijs verloot. LET OP: DEZE ACTIE LOOPT TOT 3 MEI 2020.


Tip 7Tip 7:

In Nederland zijn flink wat organisaties het hele jaar door in de weer voor de wilde bij. Zij geven informatie, maar laten ook zien wat je zelf kan doen. Zoals de Nationale Bijentelling van Nederland Zoemt.

Wil je meer weten over de wilde bij? Neem dan eens een kijkje op www.nlzoemt.nl, www.wildebijen.nl of www.steenbreek.nl. Ook kun je over een tijdje eens een bezoekje brengen aan Educatiestal BIJ de Heerlijkheid in Papendrecht. Zo draag jij ook het hele jaar bij.





Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl