Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief 2019 en eerder

Zwerfvuil rapen brengt Dordtse Doorpakkers meer dan een schone stad

Woensdag 31 augustus organiseerde Duurzaamheidscentrum Weizigt speciaal voor de Dordtse Doorpakkers een leuke én actieve bijeenkomst in de Biesbosch. Tijdens deze middag wisselden zij tips en ervaringen uit en trokken samen voor een opruimactie het natuurgebied in.


Elk jaar organiseert Duurzaamheidscentrum Weizigt een bijeenkomst om de Dordtse Doorpakkers, vrijwilligers die in hun leefomgeving zwerfafval opruimen, in het zonnetje te zetten. Tijdens de aangename én nuttige bijeenkomst wisselden de Doorpakkers ideeën, tips en ervaringen uit, maar werd er ook actief geprikt in het groen rondom het Biesboschcentrum aan de Baanhoekweg. Onderweg kregen zij vele complimenten van de recreanten in het natuurgebied en werd ook duidelijk dat men de weg naar de prullenbakken steeds beter weet te vinden. De omgeving rondom het Biesboschcentrum is, zelfs na de afgelopen zonnige periode, opvallend schoon. De Doorpakkers keerden aan het einde van de middag dan ook met halflege zakken terug. 'Uiteindelijk is het natuurlijk de bedoeling dat onze zakken helemaal leeg blijven!', aldus een van de vrijwillige zwerfvuilruimers.


 Dordtse Doorpakkers


Duurzaamheidscentrum Weizigt is in 2012 begonnen met het uitgeven van de afvalgrijpers en in 2014 gestart met de ondersteunende campagne 'n schone stad… je hebt het zelf in hand!. Met het groeien van het aantal Dordtse Doorpakkers neemt de hoeveelheid zwerfvuil in de Dordtse straten, parken en pleinen af. Het opruimen van het zwerfvuil brengt de vrijwilligers echter veel meer dan dat. Het aan de slag gaan met een afvalgrijper werkt ontspannend, helpt bij het herstellen na ziekte, maar zorgt boven alles voor een sterk gevoel van saamhorigheid. Men weet elkaar dan ook steeds beter te vinden voor gemeenschappelijke acties, het uitwisselen van ideeën of gewoon voor fijn gezelschap tijdens het grijpen. De contacten die hieruit ontstaan, worden als ontzettend waardevol ervaren door deze groep Dordtenaren.

De komende periode zal de ondersteuning vanuit Weizigt zich dan ook meer op het 'community-gevoel' gaan richten en de Dordtse Doorpakkers de ruimte geven zich verder tot een onderling hecht netwerk te ontwikkelen.


 Dordtse Doorpakkers 2


Wil jij je ook inzetten voor een schone stad? Haal dan een afvalgrijper bij Duurzaamheidscentrum Weizigt en word ook een Dordtse Doorpakker. Voor alle informatie over de Dordtse Doorpakkers en het opruimen van zwerfafval kijk je hier.


Foto's: Jeroen Niemeijer


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl