Spring naar inhoud

Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug

Wandelen voor WaterMeer dan 150 scholen en 12.000 leerlingen door het hele land verspreid, lopen zes kilometer met zes liter water op hun rug om een zo hoog mogelijk sponsorbedrag op te halen voor projecten van Simavi. De opbrengst wordt dit jaar ingezet voor twee waterprojecten op basisscholen in centraal Kenia en in het noorden van Ghana. Schoolkinderen in deze regio’s krijgen mede door deze projecten les over goede hygiëne. Dit voorkomt dat de kinderen ziek worden en biedt hen een betere toekomst. Simavi werkt in deze landen aan een gezonde basis voor de gemeenschap door de toegang tot veilig drinkwater, schone wc’s en kennisoverdracht. Door deze projecten worden in 2016 12.700 schoolkinderen en docenten voorzien van toiletten, handenwasvoorzieningen en schoon drinkwater. Daarnaast worden ook 9.000 bewoners uit de gemeenschappen bereikt. Meer informatie hierover vind je hier.

 

Wandelen voor water in Dordrecht

Op woensdag 18 maart aanstaande lopen250 leerlingen uit Dordrecht en Zwijndrecht voor de twee sanitatieprojecten in Kenia en Ghana.  De 5 deelnemende scholen zijn PCBS De Rank uit Heerjansdam, Mühring uit Dordrecht, De Fontein uit Dordrecht, KBS de Toermalijn uit Zwijndrecht en PCBS de Brug uit Zwijndrecht. Om 09.00 verzamelen de kinderen zich bij Duurzaamheidscentrum Weizigt, waar de wandeling samen mee georganiseerd wordt. Wandelen voor Water in Dordrecht wordt mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van de waterpartners van Duurzaamheidscentrum Weizigt: Evides Waterbedrijf, Waterschap Hollandse Delta en Waterschap Rivierenland.

 

Betere hygiëne voor schoolkinderen

Door gebrek aan schoon water, hygiëne en toiletten breken er vaak ziektes uit. Doordat schoon drinkwater en toiletten in deze gebieden beperkt aanwezig zijn, verspreiden ziektes snel. Met de opbrengst van de sponsorloop kunnen we het aantal ziektes die veroorzaakt worden door vervuild water (zoals diarree) onder schoolkinderen in Ghana en Kenia terugdringen. Dit doet Simavi door het verbeteren van de toegang tot schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen op scholen. Ook leren de schoolkinderen meer over het voorkomen van ziektes en het belang daarbij van schoon drinkwater en een goede hygiëne zoals handen wassen. De gezondheidsproblemen gerelateerd aan gebrek aan water en slechte hygiëne hebben niet alleen een effect op de schoolkinderen en hun families, maar belemmeren ook de economische groei van de gemeenschap. Want pas als iedereen een gezonde basis heeft, kunnen mensen werken aan hun ontwikkeling.

 

Kennisoverdracht en sponsorloop

Naast het inzamelen van sponsorgeld bestaat het programma van Wandelen voor Water ook uit kennisoverdracht. Nederlandse schoolkinderen krijgen voorafgaand aan de sponsorloop gastlessen om hen een beter besef te geven over de situatie waarin veel van hun leeftijdsgenoten zich bevinden. Zo leren zij dat drinkwater en goede hygiëne belangrijke voorwaarden zijn voor een gezonde basis.

  

Landelijk initiatief

Wandelen voor Water is een landelijk initiatief georganiseerd door Aqua for All. Simavi verzorgt elk jaar een groot aantal sponsorlopen rond Wereld Waterdag, 22 maart.


Zes kilometer lopen met zes liter water op je rug. Voor veel kinderen in ontwikkelingslanden is dat dagelijkse kost. Twaalfduizend Nederlandse basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 ervaren tijdens de sponsorloop Wandelen voor Water op 18 maart hoe zwaar dat is.

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl