Spring naar inhoud

Spetterende start Week van Ons Water bij Weizigt

Vrijdagochtend werd de Drechtstedelijke Week van Ons Water bij Duurzaamheidscentrum Weizigt feestelijk afgetrapt. Wethouder Rik van der Linden verzorgde samen met wethouder Floor van de Velde en groep 8 van OBS Dubbeldam de officiële, regionale opening van een week vol wateractiviteiten voor jong en oud.

 

'Mijn huis ligt maar liefst 5 meter onder NAP, weten jullie hoeveel meter onder 0 jullie zelf wonen?' Met deze vraag opende Rik van der Linden, wethouder en voorzitter van de stuurgroep Watereducatie Drechtsteden, de regionale aftrap van de Week van Ons Water. De Week van Ons Water in de Drechtsteden wil met een divers activiteiten-programma inwoners kennis laten maken met de wereld van water. Elke dag wordt er in Nederland namelijk hard gewerkt om iedereen te voorzien van schoon drinkwater en ons land waterveilig te houden. Dit voorjaar is er daarnaast in de Drechtsteden speciale aandacht voor watergerelateerd erfgoed.

 

Water wereldwijd

Dat men niet alleen in Nederland dagelijks met water bezig is, werd vervolgens uitgelegd door drie gasten uit de stad Bamenda (Kameroen), partnerstad van Dordrecht. Het op een juiste manier managen van water maakt een belangrijk onderdeel uit van het project 'City Parcs and Greens' waar zij aan werken samen met de gemeente Dordrecht.

 

Werken aan water belangrijk

'Het is van groot belang dat we nu, maar ook in de toekomst aan water blijven werken', aldus Floor van de Velde, wethouder in Hendrik-Ido-Ambacht. Om op jonge leeftijd het werken met water al onder de knie te krijgen, onthulde Floor van de Velde samen met Rik van der Linden en twee leerlingen vervolgens een speciale Klimaattafel en verklaarde daarmee de Week van Ons Water in de Drechtsteden voor geopend. Alle scholen in de Drechtsteden kunnen deze tafel via Weizigt lenen. De leerlingen van OBS Dubbeldam mochten daarna de Klimaattafel testen en deelnemen aan nog twee andere wateractiviteiten.


Aftrap WvOW

foto: Jeroen Niemeijer 


Week van Ons Water in de Drechtsteden

De bijzondere waterweek duurt nog tot en met 21 mei. Door het hele land worden er allerlei leuke en leerzame wateractiviteiten georganiseerd, zo ook in de Drechtsteden. 22 organisaties uit deze waterrijke regio bieden tien dagen lang allerlei activiteiten aan voor jong en oud. Ga langs bij het Nationaal Baggermuseum, neem een kijkje bij de rioolwaterzuivering, bezoek de molens in Kinderdijk of doe mee met de kanocache in de Biesbosch. Vang waterdiertjes, doe mee aan de Waterspelen, woon een lezing bij, doe een workshop of bekijk een boeiende film. In het Aquarama bij Duurzaamheidscentrum Weizigt beleef je hoe de Weg van het Water stroomt en leer je van alles over water op de wereld, water in de Drechtsteden, water in je eigen huis, drinkwater en het riool.

 

Neem een duik in de wereld van water

De Week van Ons Water loopt van 12 tot en met 21 mei. Duurzaamheidscentrum Weizigt heeft de verschillende wateractiviteiten in de Drechtsteden net zoals vorig jaar gebundeld tot een overzichtelijk programma. Alle informatie over het PDF-bestandDrechtstedelijke programma (2605 kB) is te vinden op www.weizigt.nl/weekvanonswater. Meer informatie over watergerelateerd erfgoed in de provincie Zuid-Holland is te vinden op www.geschiedenisvanzuidholland.nl. Voor alle informatie over het landelijke programma kijk je op www.weekvanonswater.nl.


---------------------------------------------------------------------------------


Watereducatie Drechtsteden

Het activiteitenprogramma in de Week van Ons Water in de Drechtsteden is een initiatief van de waterpartners van het programma Watereducatie Drechtsteden: Duurzaamheidscentrum Weizigt, Evides Waterbedrijf, Waterschap Hollandse Delta, Waterschap Rivierenland, gemeente Alblasserdam, gemeente Dordrecht, gemeente Hendrik-Ido-Ambacht, gemeente Papendrecht, gemeente Sliedrecht en gemeente Zwijndrecht. De week wordt mede mogelijk gemaakt door de Drechtsteden, de provincie Zuid-Holland en diverse watergerelateerde organisaties uit de regio.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl