Spring naar inhoud

Leerlingen ontdekken duurzame kant van stro tijdens Dag van de Duurzaamheid

Vrijdag 7 oktober vierde Duurzaamheidscentrum Weizigt de jaarlijkse Dag van de Duurzaamheid. Landelijk wordt deze dag op 10 oktober gevierd, Weizigt organiseerde een aantal dagen eerder al een bijzondere activiteit met als thema 'stro'. Leerlingen van Islamitische basisschool de Ikra ontdekten tijdens de les 'Wat kun je doen met stro?' de duurzame kant van de gedroogde graanhalmen.

 

Vrijdagochtend stond de Dag van de Duurzaamheid bij Weizigt in het teken van duurzaam bouwen en dan in het bijzonder duurzaam bouwen met behulp van stro. Stro is namelijk niet alleen voedsel voor de dieren van de Stadsboerderij maar heeft onder andere ook een isolerende werking. Met behulp van allerlei opdrachten en proefjes ontdekten groep 6b van de Ikra wat je eigenlijk allemaal kunt doen met stro.

Om achter de veelzijdigheid van dit landbouwproduct te komen, kropen zowel de juf als de leerlingen in een bed van stro om uit te vinden of dit net zo warm is als slapen in een gewoon bed. Ook lieten de kinderen een ijsklontje op een schoteltje en in een bakje met stro smelten om te zien welke klontje het eerste in een plasje water veranderde.

De leerlingen reageerden ontzettend enthousiast op de verschillende opdrachten en bleken zelf ook al veel te weten over duurzame energie. Alle opgedane kennis werd aan het einde van de les in de praktijk gebracht met het bouwen van een eigen, vereenvoudigde versie van een 'aardehuis'. Met behulp van klei en, uiteraard, stro bouwden de kinderen hun droomhuis van natuurlijke materialen waarin het in de zomer lekker koel en in de winter lekker warm is.


Dag van de Duurzaamheid

 

Duurzaamheidscentrum Weizigt nodigt elk jaar tijdens de Dag van de Duurzaamheid een klas basisschoolleerlingen uit om samen aan de slag te gaan met het thema duurzaamheid. Deze les maakt onderdeel uit van het Educatieve Aanbod van Weizigt. Alle informatie hierover is te vinden op www.weizigt.nl/primair-onderwijs.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl