Spring naar inhoud

Kip-en-eiverhaal

Kippen en eieren beschermen tegen bloedluis zonder fipronil

Naar aanleiding van het eierschandaal krijgen wij vragen over de kippen op De Stadsboerderij. Dat is logisch en daarom wijden we er een artikel aan. Hierin lees je hoe Weizigt omgaat met de kippen, hun verblijfplaats en hun eieren. 

Het eierschandaal

De afgelopen twee maanden is er heel wat ophef over kippeneieren en het bestrijdingsmiddel fipronil. Fipronil is een middel dat onder andere gebruikt wordt om de (rode) bloedluis tegen te gaan in pluimveehouderijen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontdekte dit giftige middel in en op eieren van Nederlandse kippen. Een groot aantal kippenboerderijen is daarom gesloten.


Weizigts aanpak

Theo, een van onze medewerkers op De Stadsboerderij, legt graag uit hoe Weizigt omgaat met het luisje dat dol is op kippen. “Duurzaamheidscentrum Weizigt bestrijdt de bloedluis op een natuurlijke manier. Om te beginnen worden de kippenverblijven één keer per week leeggehaald en schoongemaakt. Zo halen we luizen die eventueel genesteld zijn in de hokken weg. Ook plaatsen we stelen van de tabaksplant in de legnesten van de kippen. De luis houdt namelijk niet van de geur van tabak en zal dus een ander plekje zoeken dan ons kippenverblijf. Daarnaast dichten we de naden en kieren van het materiaal in de hokken met witkalk of groene zeep. Zo hebben de luizen minder ruimte om zich te nestelen. Ook doen we een beetje fijngemaakt knoflook door het drinkwater van de kippen. Dit zorgt ervoor dat het kippenbloed een knoflooksmaakje krijgt. Dat vinden luizen niet lekker en ze zullen de kippen dan met rust laten.”


Ongevaarlijk

Weizigts eieren zijn dus onschadelijk! De eieren worden, als de kippen er veel gelegd hebben, verkocht bij het marktkraampje op De Stadsboerderij. Morgenochtend een gebakken eitje bij het ontbijt dan maar?


Filmpje

Wil je nog eens uitleg over fipronil of het eierschandaal? NOS maakte er een duidelijk filmpje over.

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl