Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief 2019 en eerder

IVN en KNNV organiseren lezingen bij Weizigt

Lezingen bij Duurzaamheidscentrum Weizigt
Op de maandagavonden 20 november 2017 en 22 januari 2018 zullen boswachter en natuurfotograaf Jacques van der Neut en bioloog Kees Heij vanaf 20:00 uur lezingen houden. De onderwerpen zijn ‘de Biesbosch: van boerenland naar waterland’ en ‘de huismus’. De lezingen vinden plaats in de koetsruimte van Duurzaamheidscentrum Weizigt en zijn gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden. Aanmelden voor de lezingen is niet nodig. 


Jacques van der Neut - De Biesbosch: van boerenland naar waterland

maandag 20 november 2017 vanaf 20:00 uur
Na de hoge waterstanden in 1993 en 1995 zijn de plannen voor de Biesbosch in een stroomversnelling terecht gekomen. Er was veel vraag naar klei om diverse dijktrajecten in het benedenrivierengebied mee op te hogen of te verzwaren. Hiervoor is bouwland rondom de Biesbosch afgegraven, waardoor er een Biesboschachtig landschap achterbleef met flauwe kreekranden die inmiddels weelderig begroeid zijn. Rijkswaterstaat heeft rond de eeuwwisseling het grootste rivierenplan van ons land, namelijk: Ruimte voor de Rivier, geïntroduceerd. In dit plan wordt gekeken naar mogelijkheden voor het aanpakken van toekomstige hoge waterstanden en rivierwaterafvoer. Veiligheid voor hoge waterstanden is hier weliswaar de rode draad, maar natuurwaarden liften hier zeker op mee. De laatste 20 jaar is de Biesbosch qua omvang namelijk behoorlijk uitgebreid en er komen aansprekende diersoorten tot broeden.

 

Kees Heij - De huismus

maandag 22 januari 2018 vanaf 20:00 uur

In onze leefomgeving is de huismus altijd een ‘algemene’ vogel geweest. Door het veranderende milieu, is de huismus echter een bedreigde vogelsoort geworden.   Kees Heij heeft vanaf 1976 onderzoek gedaan naar het gedrag van de huismus en is hierop in 1985 gepromoveerd. Hij heeft zelf een groot aantal artikelen en samen met Jacques Vos ook een boek geschreven waarin hij het leven van dit type vogel beschrijft en mogelijke oorzaken voor de achteruitgang van de huismus aankaart. Ook behandelt hij hoe de achteruitgang tegengegaan kan worden. In de lezing zal Heij zijn grote kennis over de huismus delen. 

Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl