Spring naar inhoud
Home Inwoners Actueel Archief 2019 en eerder

Dag van de Duurzaamheid in het teken van afval

Woensdag 10 oktober, de landelijke Dag van de Duurzaamheid, stond in Dordrecht in het teken van afval. 's Ochtends ging de pilot 'Afvalvrije School' in Dordrecht officieel van start en 's middags werden alle Dordtse Doorpakkers, Dordtenaren die vrijwillig afval rapen, in het zonnetje gezet. Jong én oud werkt zo samen aan een schone stad.

 

Start Afvalvrije School

Als eerste Dordtse School mag De Keerkring zich vanaf 10 oktober 'Afvalvrije School' noemen. Vanaf dat moment wordt het afval op school gescheiden opgehaald en heeft de school (bijna) geen restafval meer. Voor De Keerkring is afval scheiden zeker niet nieuw. In de klassen scheiden de kinderen al oud papier en gft. Het gft gaat aan het einde van de dag naar de composthoop in de tuin. Maar nu komt er een afvalstroom bij. De school gaat nu ook drankverpakkingen en plastic verpakkingen in de klas scheiden. Om hier een handje bij te helpen hebben alle leerlingen een 'Afvalvrije School Dopper' gekregen. Zo komen er minder drankpakjes de klas in. Als al het afval goed gescheiden wordt, houdt de school uiteindelijk veel minder restafval over. En dat is precies het doel van de Afvalvrije School.


Afvalvrije School

 

Waar hoort wat?

Dion van Steensel, directeur van HVC, gaf woensdag het officiële startsein door met de kleuters deel te nemen aan de Afvalrace. De kinderen moesten verschillende soorten afval op de juiste manier scheiden. Dat was best even moeilijk. Want waar hoort een leeg chipszakje nou bij? Na afloop benadrukte Dion van Steensel nog eens dat we maar één aarde hebben en dat we er daarom samen goed voor moeten zorgen. Want goed gescheiden afval is grondstof voor nieuwe producten. Het lege chipszakje gaat trouwens bij het restafval.

 

Dordtse Doorpakkers in het zonnetje

Aan het einde van de middag kwamen ruim 55 Dordtse Doorpakkers samen in de Crabbehoeve voor de Grote Afvalshow, een feestelijke middag om de Doorpakkers te bedanken voor hun inzet.

Aldus wethouder Marco Stam: 'Jullie zijn zo ontzettend waardevol voor de stad, jullie verdienen echt een standbeeld!'  Wat begon met 10 actieve Dordtenaren die vrijwillig afval opruimen in hun woonomgeving, is gegroeid tot een community die actief is door heel de stad. Dat verdient natuurlijk een compliment. De Dordtse Doorpakkers werden getrakteerd op een spannende Afvalquiz, lekkere hapjes en drankjes en de mogelijkheid een portret van zichzelf te laten tekenen. Daarnaast was er natuurlijk de gelegenheid om kennis te maken en ervaringen uit te wisselen.


Grote Afvalshow

 

Zoveel sigarettenpeuken?

In verschillende teams werd er fanatiek meegespeeld met de Afvalquiz. De vragen waren dan ook best pittig. Want hoeveel peuken worden er nu jaarlijks in Nederland op de grond gegooid? 'Sowieso te veel!', luidde het antwoord uit de zaal. En hoeveel kilo afval produceren wij per persoon per jaar nou eigenlijk? Na flink wat overleg en discussie werden de punten geteld. Het team met de meeste juiste antwoorden werd natuurlijk beloond met een mooie prijs.

Flink wat ervaringen en kennis rijker werd de middag afgesloten. 'Zo fijn om hier mensen te ontmoeten die zich ook inzetten voor een schone stad. Samen sta je echt sterker!'

 

Meer informatie over de Afvalvrije School en de Dordtse Doorpakkers is te vinden op www.weizigt.nl.


Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH DordrechtFactuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl