Spring naar inhoud

Bespaartips

Bespaartips


Omdat het vandaag internationale Bespaardag is, geven we je tien handige bespaartips, voor uiteenlopende situaties. Niet alleen beter voor het milieu, maar ook beter voor je portemonnee!  


#1: Thermostaat

Als je de thermostaat slechts een graadje lager zet dan je gewend bent, verbruik je minder energie om een ruimte op te warmen. Dat kan je zo'n 70 euro schelen in een jaar. Doe dus een dikker vest aan en de verwarming wat omlaag.

Voor de nacht kun je de verwarming prima op 15 graden zetten in plaats van op de temperatuur die je overdag graag hebt. Dat scheelt je zo'n 80 euro per jaar. Als je overdag weggaat, zet dan de verwarming ook op 15 graden. Als je dat een heel jaar doet, bespaar je gemiddeld nóg eens 130 euro. Deze tips bij elkaar zouden je dus al bijna 300 euro besparen! 


#2: Kouder wassen

Een wasje draaien op 60 graden kost bijna twee keer zoveel energie als een wasje draaien op 40 graden. Dat komt doordat de meeste energie zit in het opwarmen van het water. Wil je weten hoe je de juiste temperatuur kiest voor wasgoed en hoeveel een wasbeurt met een bepaald aantal graden kost? Neem dan een kijkje op deze pagina van de Consumentenbond. 


#3: Buiten drogen

Droog je wasgoed buiten in plaats van in de droogtrommel. Wasgoed droogt natuurlijk sneller in de zomer wanneer de zon schijnt dan op een koude herfstdag, maar omdat het weer in Nederland per dag verschillend kan zijn, kun je ook in de herfst wel eens wat wasgoed buiten drogen. Denk maar aan het bijzonder mooie weer dat we opeens hadden halverwege oktober!


#4: Vaatwasmachine

Zet de vaatwasser alleen aan als hij goed vol is. Het is zonde om het hele programma te laten draaien voor een halfvolle vaatwasmachine. Bij sommige machines kun je een korter programma aanzetten voor je vaat, dat is natuurlijk ook een besparende optie.   


#5: Stekker eruit

Sommige apparaten verbruiken energie, ook terwijl ze niet aan staan. Dat heet sluipverbruik. Haal de stekker van bepaalde apparaten daarom uit het stopcontact als je ze een tijdje niet gebruikt. Dat kan je zomaar 80 euro schelen in een jaar.  


#6: Korter douchen

De gemiddelde Nederlander doet 9 minuten over een douchebeurt. Eigenlijk is dat vaak niet nodig en kan het wel in kortere tijd. Als je structureel vijf minuten doucht, bespaar je op jaarbasis maar liefst 160.000 liter water en 90 m3 gas. Dat betekent dat er ook 80 euro overblijft om iets leuks van te doen. Er zijn tegenwoordig ook waterbesparende douchekoppen.


#7: Deksel erop

Gebruik je pannendeksel! Veel mensen koken zonder het deksel op de pan te doen. Dat kost veel meer energie of gas (afhankelijk van de kookplaat) dan wanneer je het deksel op je pan doet, omdat er een hoop warmte verloren gaat. Als je het deksel op je pan houdt én een niet te grote pan gebruikt, verbruik je minder energie of gas. 


#8: Tweedehands

De kringloopwinkel, Marktplaats of de rommelmarkt. Je kunt het zo gek niet verzinnen, of het is wel tweedehands verkrijgbaar. Als je een nieuw product nodig hebt, kijk dan eens of je het ook tweedehands kunt kopen. Dat scheelt materiaal (om het product te maken) en productiekosten en het scheelt jou een deel van het originele aankoopbedrag. Bovendien kun je niet alleen spullen kopen, maar ook verkopen. Als je het dus goed doet, kun je er nog aan verdienen ook! 


#9: Delen, lenen en huren

Lang niet alles wat je nodig hebt, hoef je te kopen. Spullen die je maar (half)jaarlijks gebruikt (zoals een hogedrukspuit), kun je misschien beter huren. Dan hoeft er maar één product gemaakt te worden, terwijl het door meer mensen gebruikt kan worden. Een extra voordeel aan huren is dat je zelf geen onderhoud aan die producten hoeft te verrichten. Ook kun je spullen delen. Schaf bijvoorbeeld samen met je buurman een grasmaaier aan. Die gebruik je niet zo vaak dat je hem per se tegelijkertijd nodig hebt. Jullie hoeven maar de helft te betalen en wederom hoeven er minder producten gemaakt te worden (materiaal- en productiekostenbesparing).


#10: Regenwater opvangen

Gebruik een ton om regenwater in op te vangen. Met het water uit de regenton kun je dan een gieter vullen om vervolgens de planten water mee te geven. 's Zomers kun je het water uit de ton gebruiken om de tuin buiten water geven. Maar vergeet niet dat je binnenplanten ook water kunt geven uit de regenton. In de seizoenen waarin je tuin al voldoende water krijgt, kun je het regenwater dus alsnog gebruiken. Dat kost je geen druppeltje drinkwater! 


De Stadsboerderij

Het gebouw van De Stadsboerderij is een schoolvoorbeeld van een duurzaam gebouw. Alle duurzame aspecten zijn duidelijk zichtbaar in de maquette die je in de klimaatzone van De Stadsboerderij vindt. Inspiratie ten top! 


Meer tips? 

Voor nog meer bespaartips, kun je een kijkje nemen op de website van MilieuCentraal.



Ga naar

Contact

Vacatures

Disclaimer

Colofon

Ook interessant

Duurzaamheidscentrum Weizigt

Bezoekadres

Van Baerleplantsoen 30

3314 BH Dordrecht



Factuur-/Postadres

Gemeente Dordrecht / DO221059

Postbus 8

3300 AA  Dordrecht


Telefoon: 078 - 7708200

Telefoon Stadsboerderij: 078 - 7704412

E-mail: weizigt@dordrecht.nl